Διχασμός στα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για τις αποφάσεις του Eurogroup - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Διχασμός στα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για τις αποφάσεις του Eurogroup



Στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου παρέμεινε η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα, με τα δημοσιεύματα να είναι όμως διχασμένα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων που συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες.


 

Για αποφάσεις που δίνουν στη χώρα τη δυνατότητα ανάκαμψης έκανε λόγο η γαλλική
...
«Les Echos», ενώ θετικά ήταν τα σχόλια στα ιταλικά και βελγικά μέσα ενημέρωσης, βάσει των οποίων οι Ευρωπαίοι μπόρεσαν να εξομαλύνουν την κατάσταση τουλάχιστον για κάποιο διάστημα.

Τη συμφωνία αμφισβήτησαν, ωστόσο, οι «Financial Times», υποστηρίζοντας ότι όλα όσα αποφασίστηκαν δεν είναι παρά μια μηχανική υποστήριξη για τον Ελληνα «ασθενή» και τίποτα περισσότερο.

Στο ίδιο περίπου πνεύμα η «Wall Street Journal» υποστήριξε ότι το πλάνο διάσωσης της Ελλάδας βασίζεται σε αισιόδοξες προβλέψεις, οι οποίες δεν είναι διόλου βέβαιο ότι θα επαληθευτούν. Σε γενικές γραμμές τα αμερικανικά ΜΜΕ αντιμετωπίζουν με έντονη δυσπιστία το ποια θα είναι η τελική έκβαση των συμφωνηθέντων.

Την ίδια στιγμή υπογράμμιζαν ότι αυτήν τη φορά για την αποτυχία εξεύρεσης ουσιαστικής λύσης δεν ευθύνεται η ελληνική πλευρά, που έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και η οποία ανέλαβε υψηλό πολιτικό ρίσκο με την υιοθέτηση επώδυνων μέτρων.

Οι «New York Times» σημείωσαν ότι η ευρωπαϊκή στρατηγική της Ανγκελα Μέρκελ διαμορφώνεται με γνώμονα τις εκλογές στη Γερμανία, που θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο του 2013.

Το πρακτορείο Bloomberg καυτηρίασε το γεγονός ότι οι ηγέτες της Ευρώπης κατέληξαν στο Σχέδιο Γ στην προσπάθειά τους να διασώσουν την Ελλάδα. Δυστυχώς, από το σχέδιο αυτό, όπως και στα Σχέδια A και B, λείπει ένα κρίσιμο στοιχείο: η αρκετή μείωση του χρέους.

Στην «ιστορία χωρίς τέλος» των διασώσεων της Ελλάδας αναφέρθηκε η γερμανική «Bild», ενώ ο Γερμανός ακαδημαϊκός Γκούναρ Μπεκ, με άρθρο του στη «Handelsblatt», σημείωσε πως η Γερμανία «δέθηκε με ένα πτώμα», προσθέτοντας πως θα ήταν καλύτερο να απελευθερωθεί παρά τα οφέλη που το κοινό νόμισμα προσφέρει στους Γερμανούς εξαγωγείς
Bookmark and Share