Αργεντινή: Προσωρινή «νίκη» στην κόντρα με τα hedge funds - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Αργεντινή: Προσωρινή «νίκη» στην κόντρα με τα hedge funds

«Παγώνει» έως τα τέλη του ερχόμενου Φεβρουαρίου η εκτέλεση της δικαστικής απόφασης που απαιτούσε από το Μπουένος Αϊρες την άμεση εξόφληση των κερδοσκοπικών hedge funds που δεν αποδέχθηκαν το «κούρεμα» του αργεντινού χρέους την περασμένη δεκαετία.

Την απόφαση «εξπρές» εξέδωσε... αμερικανικό εφετείο, δίνοντας έτσι «ανάσα» στην Αργεντινή που βρισκόταν εκ νέου αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας, καθώς με προηγούμενη δικαστική απόφαση έπρεπε στις 15 Δεκεμβρίου να καταβάλλει στους πρώην πιστωτές της το ποσό των 1,33 δισ. δολαρίων.

Με τη νέα απόφαση, η κυβέρνηση της Αργεντινής εξασφάλισε περισσότερο χρόνο προκειμένου να καταθέσει πληρέστερα στοιχεία για το «κούρεμα» του παρελθόντος, το οποίο είχε αποδεχθεί το 93% των πιστωτών της.

Σημειώνεται ότι το Μπουένος Αϊρες αρνείται να πληρώσει τα hedge funds που δεν αποδέχθηκαν την αναδιάρθρωση του χρέους, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν «άδικη» για το 93% των ομολογιούχων που αποδέχθηκαν να χάσουν χρήματα την περίοδο που η χώρα προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της μετά τη χρεοκοπία του 2001.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο πλευρό της έχουν ταχθεί η κυβέρνηση Ομπάμα και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, που εκτιμούν ότι ενδεχόμενη «δικαίωση» του 7% των ομολογιούγων που δεν είχαν αποδεχθεί το «κούρεμα» θα αποτελούσε κακό προηγούμενο. Κάτι που για προφανείς λόγους, στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, ουδείς επιθυμεί. Παρά την προσωρινή νίκη, διεθνείς αναλυτές τονίζουν ότι ο κίνδυνος μιας νέας χρεοκοπίας για την Αργεντινή είναι και πάλι υπαρκτός.

Γεγονός που οδήγησε την πρόεδρο της χώρας, Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ, να εγκαταλείψει τους υψηλούς τόνους των τελευταίων μηνών, ανοίγοντας «παράθυρο» στο ενδεχόμενο μιας νέας αναδιάρθρωσης.
Bookmark and Share