«Μπλόκο» της Βαγδάτης στον τούρκο υπουργό Ενέργειας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

«Μπλόκο» της Βαγδάτης στον τούρκο υπουργό Ενέργειας

Ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δεν στάθηκε δυνατόν να μεταβεί στην πόλη Αρμπίλ στο ιρακινό κουρδιστάν καθώς η Βαγδάτη ουσιαστικά απαγόρευσε την επίσκεψή του.



Νέες τριβές στις διμερείς διπλωματικές σχέσεις Άγκυρας – Βαγδάτης, σημειώθηκαν..., όταν η ιρακινή κεντρική κυβέρνηση απαγόρευσε στον τούρκο υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ να μεταβεί στην πόλη Αρμπίλ στο ιρακινό κουρδιστάν.

Ο Γιλντίζ είχε προγραμματιστεί να πετάξει στο Αρμπίλ νωρίς την Τρίτη για να παραστεί σε συνέδριο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που διοργανώνεται για δεύτερη φορά στην πόλη. Την πρώτη φορά δεν υπήρξε πρόβλημα στη μετάβαση του τούρκου αξιωματούχου στην πόλη.

Ωστόσο, η ιρακινή κεντρική κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα την Τρίτη το πρωί απαιτώντας από όλα τα ιδιωτικά αεροπλάνα που έχουν προγραμματίσει πτήση για Αρμπίλ να προσγειωθούν πρώτα στη Βαγδάτη.

Η Βαγδάτη βρίσκεται σε διαμάχη με τις κουρδικές περιοχές όσον αφορά τον έλεγχο και τα δικαιώματα των ενεργειακών πηγών, ενώ ένταση έχει εκδηλωθεί επίσης στις σχέσεις Βαγδάτης και Άγκυρας μετά την άρνηση της Τουρκίας να εκδώσει τον σουνίτη ιρακινό αντιπρόεδρο Τάρεκ αλ Χασέμι, που καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο στη Βαγδάτη.
Bookmark and Share