Οι (πραγματικοί..) Μάγιας υποδέχονται νέα εποχή. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Οι (πραγματικοί..) Μάγιας υποδέχονται νέα εποχή.



Εσφαλλαν όσοι πίστευαν ότι ο κόσμος μας θα καταστραφεί σήμερα, ακολουθώντας την εκτίμηση του ημερολογίου του αρχαίου πολιτισμού των Μάγιας, που καταλήγει στη σημερινή ημέρα.





Την άποψη αυτή δεν μοιράζονται, όμως, οι εναπομείναντες Μάγιας, που κατοικούν στη μεξικανική χερσόνησο του Γιουκατάν και στην.. πόλη της Μέριντα. Οι κάτοικοι των χωριών γύρω από τη Μέριντα γνωρίζουν για το ημερολόγιο των προγόνων τους, αλλά υπογραμμίζουν ότι η λήξη του σημαίνει τη μετάβαση σε νέα εποχή και όχι το τέλος του κόσμου. «Πρόκειται για το τέλος μιας ιστορικής περιόδου. Είμαστε τυχεροί που θα δούμε το τέλος της», λέει ο ξυλουργός Σάντος Εστέμπαν στο χωριό Γιαχούνα, τόπο κατοικίας 700 απογόνων των Μάγιας.

Οι κάτοικοι της Γιαχούνα θα συνεχίσουν να ζουν όπως έκαναν εδώ και αιώνες, προτιμώντας τις αυτοσχέδιες καλύβες, από τα τσιμεντένια κτίρια και το μαγείρεμα «τορτίγιας» σε ανοιχτή φωτιά, αντί των ηλεκτρικών συσκευών.

Για τους λιγότερο αισιόδοξους και ορθολογιστές, «επίσημη» ιστοσελίδα στις ΗΠΑ έχει συλλέξει συνδέσμους για κάθε άρθρο περί της «Αποκάλυψης», αλλά και χρηστικά βίντεο. Η ιστοσελίδα Decenber212012.com προσέφερε -μέχρι χθες- συμβουλές για τον αναγκαίο εξοπλισμό επιβίωσης, από αντιασφυξιογόνες μάσκες, μέχρι κουτιά πρώτων βοηθειών και χειροκίνητες γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος. Περισσότεροι από 14.000 χρήστες του Facebook εξέφρασαν τη συμπάθειά τους στον δημιουργό της ιστοσελίδας, τον «Τζον» από το Λούιβιλ του Κεντάκι. Ανάμεσα σε δυσμενείς προβλέψεις, όμως, ο «Τζον» παραδέχεται ότι δεν πιστεύει στο τέλος του κόσμου, αλλά ότι η ημερομηνία-σταθμός των Μάγιας αφορά την απαρχή νέας, ελπιδοφόρας και δημιουργικής εποχής.

Αντίθετη άποψη έχει ο έμπορος όπλων Ράιαν Κροφτ στη Νότια Καρολίνα. Κατασκευάζει ειδική καραμπίνα, ικανή να αντιμετωπίσει κάθε επιβουλή μετά την Αποκάλυψη των Μάγιας. Δεν πιστεύει ότι ο κόσμος θα καταστραφεί σήμερα, είναι όμως βέβαιος ότι η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την αρχή κατακλυσμιαίων γεγονότων, που θα απαιτήσουν «έκτακτα μέτρα». Το νέο τουφέκι του Κροφτ είναι υβρίδιο αμερικανικού επιθετικού τουφεκιού AR-15 και σοβιετικού AK-47. «Δίδαξα για επικείμενη οικονομική καταστροφή ως στρατιωτικός. Οι Δυτικοί επιλέγουν να μη βλέπουν ότι πολλές χώρες στον κόσμο βρίσκονται σε κατάσταση κοινωνικής αποσύνθεσης. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί και εδώ», λέει ο Κροφτ.

Ερευνητές έχουν προσπαθήσει να ερμηνεύσουν το ημερολόγιο των Μάγιας, γνωρίζοντας ότι ο πολιτισμός των πρώτων Μεταχριστιανικών ετών μετρούσε το χρόνο σε κύκλους, ονομαζόμενους «μπακτούν», διάρκειας 394 ετών. Το σημερινό χειμερινό ηλιοστάσιο σηματοδοτεί τη λήξη του 13ου μπακτούν και όχι το τέλος του κόσμου. Το ημερολόγιο βασίζεται στη θέση των ουράνιων σωμάτων (ήλιος, σελήνη και άστρα) και χρησίμευε για τον καθορισμό των καλλιεργειών. Η πρόσφατη συζήτηση γύρω από την Αποκάλυψη προήλθε από ξυλόγλυπτο εύρημα των Μάγιας, που ονομάσθηκε από τους αρχαιολόγους «Μνημείο 6». Το ξυλόγλυπτο που φιλοτεχνήθηκε γύρω στο 700 μ.Χ., φέρεται να προβλέπει μεγάλο γεγονός για το τέλος αυτού του μπακτούν. Το ξυλόγλυπτο, όμως, έχει σπάσει στη μέση, κάνοντας τους ειδικούς να τονίζουν ότι δεν αφορά το τέλος του κόσμου.
Bookmark and Share