«Κανείς δεν θα πετάξει έξω την Ελλάδα» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

«Κανείς δεν θα πετάξει έξω την Ελλάδα»

Με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές του 2013, το συνέδριο του Αννόβερου εστίασε σε ενδογερμανική και όχι ευρωπαϊκή θεματολογία. 
Η Ανγκελα Μέρκελ δεν έκανε αναφορά στην Ελλάδα. 


Αλλά ο πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Χανς Γκερτ Πέτερινγκ (φωτογραφία) που πήρε στη... συνέχεια τον λόγο, ως ένθερμος Ευρωπαίος επιχειρηματολόγησε υπέρ της βοήθειας στην Ελλάδα. «Μια οικογένεια δεν πετάει έξω τα μέλη της», είπε. «Κανείς δεν θα πετάξει έξω την Ελλάδα», πρόσθεσε. Ο Πέτερινγκ υπογράμμισε μάλιστα στους συνέδρους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος ότι «δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούν τι έκαναν οι άλλες χώρες για τη Γερμανία».

Αναφορά στην Ελλάδα, αλλά από την αντίθετη αφετηρία, έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός της Σαξονίας Γκέοργκ Μίλιμπαντ. Καθηγητής οικονομίας στο πανεπιστήμιο της Δρέσδης σήμερα, ο Μίλιμπαντ ανήκει στους επικριτές των πακέτων βοήθειας για την Ελλάδα. «Τα λεφτά δεν πηγαίνουν για τους Ελληνες αλλά για τη διάσωση των τραπεζών», λέει στα «ΝΕΑ» θεωρώντας βέβαιο ότι θα γίνει και δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους, «είναι αναπότρεπτο». Αλλά η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι η «επανεκίνηση της ελληνικής οικονομίας εκτός ευρώ».


ΑΝΟΙΧΤΟ. Στο συνέδριο πριν από ένα χρόνο, ο Μίλιμπαντ και οι άλλοι ευρωσκεπτικιστές στο CDU είχαν εντονότερη παρουσία. Φέτος, στο Αννόβερο το κούρεμα του ελληνικού χρέους ήταν αντικείμενο μάλλον στις κατ' ιδίαν συζητήσεις. «Αν θα πρέπει ή όχι να γίνει δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους θέλω να το αφήσω ανοιχτό», είπε στα «ΝΕΑ» ο αντιπρόεδρος του CDU, Πρωθυπουργός στο κρατίδιο της Εσσης Βόλφγκανγκ Μπουφιέ. «Δεν θέλω να το αποκλείσω λέγοντας ότι δεν θα γίνει ποτέ», πρόσθεσε. Αλλά σήμερα δεν το συζητά, για τον απλό λόγο ότι δημιουργεί κακό προηγούμενο και για άλλες χώρες. «Αν γίνει αυτό για την Ελλάδα, θα πρέπει να δώσουμε μια ανάλογη απάντηση για την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία. Αυτές οι χώρες υλοποίησαν επώδυνες αποφάσεις. Δικαίως λοιπόν θα πουν: γιατί μόνο η Ελλάδα;».
Bookmark and Share