Ολάντ: η κρίση στην ευρωζώνη ξεπεράσθηκε, Μέρκελ: όχι, δεν ξεπεράσθηκε! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Ολάντ: η κρίση στην ευρωζώνη ξεπεράσθηκε, Μέρκελ: όχι, δεν ξεπεράσθηκε!

Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις συνεχίζουν να διατυπώνουν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, που και οι δύο  παραβρέθηκαν στο Όσλο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στην Ε.Ε., σχετικά με το εάν η  κρίση στη ζώνη του ευρώ ξεπεράστηκε.
 
«Η κρίση της ευρωζώνης –το έχω ήδη πει– βρίσκεται πίσω μας. Στην Ελλάδα, δώσαμε... επιτέλους τους πόρους που ανέμενε. Στην Ισπανία, επιτρέψαμε στον τραπεζικό τομέα να σταθεί και πάλι στα πόδια του. Στην Ιταλία, παρά την πολιτική αβεβαιότητα, είμαι βέβαιος ότι οι Ιταλοί θα τα καταφέρουν», δήλωσε ο Ολάντ στους δημοσιογράφους στο Όσλο.


Ακόμη πιο κατηγορηματικός ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «αυτό που έχουμε να κάνουμε πλέον δεν είναι απλώς να βγούμε από την κρίση της ευρωζώνης, αυτό έχει ήδη γίνει», ενώ ζήτησε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Ο Ολάντ αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Ιταλία, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι όσα συνέβησαν θα επιτρέψουν στη χώρα να αποκτήσει μια σταθερή κυβέρνηση μετά τις βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου, αν και χαρακτήρισε «λυπηρή» την απόφαση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι να υποβάλει την παραίτησή του, για την οποία υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τίποτα.

Η Μέρκελ πάντως φαίνεται να επιμένει από την πλευρά της ότι η κρίση στην ευρωζώνη δεν τελείωσε. Όπως ανέφερε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η ίδια δεν θα μπορούσε «να άρει πλήρως την κατάσταση συναγερμού», αν και δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξη».

Η Μέρκελ εξέφρασε επίσης την πεποίθησή της ότι «η διεθνής κοινότητα έχει κατανοήσει ότι θα υπερασπιστούμε το ευρώ» και συμπλήρωσε: «Δεν νομίζω ότι έχουμε ανακτήσει ακόμη την ανταγωνιστικότητά μας, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν σε πολλές χώρες. Δεν νομίζω επίσης ότι έχουμε πετύχει τη συνεργασία που χρειαζόμαστε στο Eurogroup αλλά είμαστε σε καλό δρόμο». Ανέφερε επίσης για τη στάση της ότι «τα τελευταία δυόμισι χρόνια δείξαμε ότι θέλαμε να πετύχουμε αυτό το στόχο αλλά ακόμη είμαστε στα μισά της διαδικασίας».
Bookmark and Share