Ντράγκι: Φέτος θα ξεκινήσει η ανάκαμψη στην ευρωζώνη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Ντράγκι: Φέτος θα ξεκινήσει η ανάκαμψη στην ευρωζώνη

Σταδιακή ανάκαμψη στην ευρωζώνη από φέτος και πληθωρισμό κάτω του 2% προέβλεψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, καθώς οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι δράσεις της ΕΚΤ θα αποφέρουν, όπως είπε, καρπούς, χωρίς ωστόσο να έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος, εξαιτίας του ρίσκου «αργής εφαρμογής» των μεταρρυθμίσεων.

Κατά την μηνιαία συνέντευξη τύπου που παραχωρεί η ΕΤΚ, ο Ντράγκι επανέλαβε ότι... ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο και εκτιμά ότι θα υποχωρήσει φέτος κάτω του 2%, αλλά επεσήμανε ότι και οι υπόλοιποι «παίκτες» στο πλαίσιο της κρίσης θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να πετύχουν σταθεροποίηση των χρηματαγορών και βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ προσέθεσε ότι είναι απαραίτητο οι εθνικές κυβερνήσεις να πολεμήσουν τις ανισορροπίες εντός της ευρωζώνης και να συνεχίσουν την μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ερωτηθείς αν ο Ντράγκι θεωρεί το πιο ήρεμο κλίμα που επικρατεί πλέον στις αγορές, μια «προσωπική του επιτυχία» ο πρόεδρος της ΕΚΤ απάντησε ότι η ετυμηγορία δεν έχει βγει ακόμη και ότι «είναι πολύ νωρίς για να διεκδικούμε (τα εύσημα) για επιτυχία».

Το ευρώ έφτασε στο 1.316 έναντι του δολαρίου, μετά την διευκρίνιση του Ντράγκι, ότι ήταν ομόφωνη η απόφαση να παραμείνει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού για την ευρωζώνη.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η ΕΚΤ διατηρεί αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%.
Bookmark and Share