Η ανάκαμψη προ των πυλών της ευρωζώνης - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Η ανάκαμψη προ των πυλών της ευρωζώνης

Ένα βήμα πιο κοντά στην ανάκαμψη βρίσκεται η Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για την δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα τον Ιανουάριο, τα οποία καταδεικνύουν επιβράδυνση της ύφεσης στον κλάδο της μεταποίησης και των υπηρεσιών.

Ο Δείκτης...Υπευθύνων Παραγωγής (PMI) της Markit για τον τρέχοντα μήνα ανήλθε στις 48,2 μονάδες, από 47,2 μονάδες τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 47,5 μονάδες.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι η οικονομία της Ευρωζώνης επωφελείται από μια «μετάδοση των θετικών εξελίξεων» στη νομισματική ένωση, η οποία ωστόσο θα παραμείνει σε τροχιά ύφεσης και το α’ τρίμηνο του 2013.

«Τα στοιχεία υποδεικνύουν ένα σημείο καμπής, το οποίο τοποθετείται χρονικά στο τέλος του προηγούμενου έτους και στην αρχή του τρέχοντος. Πιθανό είναι, ωστόσο, να παρατηρηθεί κάποια πτωτική τάση προς το τέλος του εξαμήνου», σημειώνει ο επικεφαλής της Markit, Κρις Ουίλιαμσον.

Στη Γερμανία, τα αποτελέσματα για τη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα τον Ιανουάριο ήταν εντυπωσιακά, καθώς παρατηρείται ο μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης του τελευταίου έτους. Ο δείκτης PMI μεταποίησης ανήλθε στις 47,5 μονάδες έναντι 46,1 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης PMI υπηρεσιών αυξήθηκε στις 48,3 μονάδες, από 47,8 μονάδες που ήταν τον Δεκέμβριο.
Bookmark and Share