- Πετρέλαιο θέρμανσης,
- ΦΠΑ εστίασης,
- ληξιπρόθεσμες οφειλές,
- επαναπατρισμός κεφαλαίων,
- παράταση στις αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών τα βασικά ζητήματα
Η τρόικα έρχεται και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ετοιμάσει μια... σειρά από ζητήματα, τα οποία θα τα θέσει υπόψη των κ.κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς. Πρόκειται για ζητήματα μείζονος σημασίας και αφορούν το ακριβό πετρέλαιο, τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών,τα κίνητρα επαναπατρισμού και το ΦΠΑ στην εστίαση και την παράταση για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.
Το οικονομικό επιτελείο έχει τρομάξει από την εμφανή αδυναμία των νοικοκυριών να αγοράσουν το πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή του οποίου φτάνει το 1,40 ευρώ, ενώ και ο συντελεστής ΦΠΑ 13% στην εστίαση, θεωρείται πλέον πολύ υψηλός. Το ζήτημα είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να αναπληρώσει τα χαμένα έσοδα που προέρχονται από τη μείωση της κατανάλωσης στο πετρέλαιο και από το ΦΠΑ. Επιπρόσθετα, έχει διαπιστωθεί η πλήρης αδυναμία των φορολογουμένων να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους στις εφορίες.
Το οικονομικό επιτελείο έχει ετοιμάσει να συζητήσει με την τρόικα (και για την ακρίβεια με τους κ.κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς), τα 4 αυτά θέματα σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή. Έτσι λοιπόν θα συζητηθούν:
1. Πετρέλαιο θέρμανσης: Η τιμή του 1,40 ευρώ θεωρείται πολύ υψηλή και δεν είναι τυχαίο ότι η κατανάλωση έχει μειωθεί από 30% έως και 50%, ανάλογα με τις περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα να μην εισπράττεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που έχει προϋπολογισθεί. Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι θα μπορούσε να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης κατά 10 ή 20 λεπτά, δηλαδή η τιμή του να προσεγγίσει ακόμα και το 1,20 ευρώ.
2. ΦΠΑ στην εστίαση: Ο φόρος 23% θεωρείται υψηλός και εκτιμάται ότι η μείωσή του θα βοηθήσει την κατανάλωση. Το τελευταίο έτος, ο τζίρος μειώθηκε κατά 40% περίπου (από 3 δισ. σε 1,8 δισ. ευρώ), ενώ μόνο στην Αττική έκλεισαν 4.000 επιχειρήσεις και χάθηκαν 30.000 θέσεις εργασίας.
3. Ληξιπρόθεσμες όφειλες: Αυτή την στιγμή μπορεί κάποιος να πάει στην εφορία για να ρυθμίσει τις όφειλες του στο δημόσιο σε 12 ή 24 δόσεις. Το υπουργείο θα επιθυμούσε να υπάρξει μια νέα ρύθμιση με 48 μηνιαίες δόσεις. Η ρύθμιση θα αφορά το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο που αυτήν τη στιγμή ξεπερνούν τα 55 δισ. ευρώ. Μόνο οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο το ενδεκάμηνο Ιανουάριος- Νοέμβριος 2012, ανήλθαν στα 12 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, από τον περασμένο Νοέμβριο θα έπρεπε να είχαν υποβληθεί συνολικά 5.209.981 περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ από επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες. Τελικά υποβλήθηκαν 4.057.013 δηλώσεις γεγονός που δείχνει ότι 1.135.662 επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΠΑ.
4. Επαναπατρισμός κεφαλαίων: Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν οι τράπεζες, ενώ ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι τώρα που οι συνθήκες έχουν ομαλοποιηθεί θα πρέπει όσοι απέσυραν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες να τις επιστρέψουν. Αυτό δεν θα είναι μόνο προς όφελος του εθνικού συμφέροντος, αλλά θα ωφελήσει και τους ίδιους. Ο Γιάννης Στουρναρας, προς το παρόν αποκλείει οποιαδήποτε μορφή φορολογικής αμνηστίας για να εξασφαλιστεί ο επαναπατρισμός των κεφαλαίων που διοχετεύθηκαν στο εξωτερικό, όμως υπάρχουν πιέσεις για το αντίθετο από τους στενούς του συνεργάτες.
5. Αυξήσεις κεφαλαίων τραπεζών: Ήδη έχουν υπάρξει επαφές των διοικήσεων με την ΤτΕ με στόχο να επιμηκυνθεί χρονικά η προθεσμία για την ολοκλήρωση των αυξήσεων μέχρι το Σεπτέμβριο, κάτι που θεωρείται πιθανό για τον όμιλο Εθνικής - Eurobank. Σε κάθε περίπτωση η ΤτΕ παραπέμπει το θέμα στην τρόικα ως τη μόνη που μπορεί να δώσει το πράσινο φως και για τις υπόλοιπες τράπεζες. Σημειώνεται ότι οι τραπεζίτες επιθυμούν μία τέτοια εξέλιξη ώστε να έχει ωριμάσει η βελτίωση του κλίματος για να προσελκυθούν ιδιώτες επενδυτές και για να κατανεμηθεί με μεγαλύτερη ευχέρεια χρονικά ο όγκος των αυξήσεων.
Επί της ουσίας για όλα αυτά τα ζήτημα πρέπει να αποφανθεί η τρόικα.
Γ.Δημητρομανωλάκης
newmoney.gr