Βήμα προς βήμα και όχι με βιαστικές κινήσεις θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην ανακήρυξη της ΑΟΖ, η οποία θα περάσει με σχετικό νομοσχέδιο από τη Βουλή πολύ σύντομα, όπως λένε οι πληροφορίες.
Θα εντάσσεται και αυτό σε μια σειρά από κινήσεις που είναι αποφασισμένος να ολοκληρώσει ο πρωθυπουργός μέσα στο 2013, όπως την αλλαγή του... νόμου περί ευθύνης υπουργών αλλά και τη συνταγματική αναθεώρηση.
Σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει ότι «θα γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν με μέθοδο και σχέδιο» και αποφεύγει να μπει σε λεπτομέρειες για το ποιο είναι το σχέδιο, αφού ακόμη οι αντιφατικές εισηγήσεις που δέχεται για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είναι δυο... ταχυτήτων, με το Υπουργείο Εξωτερικών να είναι πιο επιφυλακτικό, ενώ η επιτροπή που έχει συσταθεί από τεχνοκράτες εισηγείται να προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση των συντεταγμένων στον ΟΗΕ για την υφαλοκρηπίδα.
Όμως, η Σύμβαση της Γενεύης του 1958 ορίζει ότι «στην περίπτωση κατά την οποία η ίδια υφαλοκρηπίδα παράκειται στα εδάφη δύο ή περισσότερων κρατών των οποίων οι ακτές βρίσκονται απέναντι η μια σε σχέση με την άλλη, τα όρια της υφαλοκρηπίδας καθορίζονται με συμφωνία μεταξύ αυτών των κρατών».
Άρα, πρέπει να έχει προηγηθεί συμφωνία με την Τουρκία, πριν καταθέσουμε τις συντεταγμένες, λένε έμπειροι διπλωμάτες.
Σταθερά αντίθετοι αλλά και απειλητικοί παραμένουν οι γείτονες σε κάθε δημόσια τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς ότι θα προχωρήσει στην ανακήρυξη της ΑΟΖ και ενώ ετοιμάζεται το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία, το οποίο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα γίνει μέσα στον Μάρτιο/Αλεξία Τασούλη.