Η Αγκυρα κάνει τη δική της «έκθεση προόδου» και επικρίνει την Κομισιόν - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Η Αγκυρα κάνει τη δική της «έκθεση προόδου» και επικρίνει την Κομισιόν

Επικρίνοντας ως «μονόπλευρη και αβάσιμη» την τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η Aγκυρα παρουσίασε τη δική της «έκθεση προόδου» για τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει -με τον αρμόδιο τούρκο υπουργό να υποστηρίζει μάλιστα ότι «ο χθεσινός ασθενής της Ευρώπης ανένηψε και τώρα είναι σε θέση να γράφει ιατρικές συνταγές για τη σημερινή Ευρώπη».



Η Αγκυρα εμφανίζεται αισιόδοξη για τις... συνομιλίες με την ΕΕ με την έναρξη της ιρλανδικής προεδρίας, μετά το άτυπο εμπάργκο κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα την τακτική αναφορά της προόδου της τουρκικής ενταξιακής πορείας. Σε αυτήν, οι Βρυξέλλες αναγνώριζαν μεν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Αγκυρας αλλά η αναφορά έβριθε επιφυλάξεων για αρκετά από τα επιμέρους σημεία.

Την Τετάρτη, ο τούρκος υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για τις σχέσεις με τη ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς παρουσίασε την «έκθεση προόδου» της Τουρκίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η έκθεση της Κομισιόν ήταν «υποκειμενική, αβάσιμη και μεροληπτική».

Ο κ. Μπαγίς απαριθμεί τις παρακάτω μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που έγιναν τα τελευταία 10 χρόνια. Από το 2002 έως σήμερα, αναφέρεται, έχουν τεθεί σε ισχύ 2000 νέοι νόμοι για την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο ενώ η μεταρρυθμίσεων του δικαστικού συστήματος έβγαλε από τις φυλακές 33.500 κρατούμενους και οι συλλήψεις μειώθηκαν από 49,2% το 20006 στο 23,5% το 2012.

Μεταξύ άλλων, τονίζεται η ίδρυση Συνηγόρου του Πολίτη, η υιοθέτηση του πρωτοκόλλου της Σύμβασης του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων και της σκληρής και απάνθρωπης τιμωρίας, την εφαρμογή νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εισαγωγή στα σχολεία της διδασκαλίας «ζωντανών γλωσσών και διαλέκτων».

Το τουρκικό κείμενο, έκτασης 270 σελίδων, επισημαίνει επίσης τα νομοθετικά μέτρα πρόληψης κατά της βίας σε βάρος των γυναικών και παιδιών και το διάλογο με τις διαφορετικές θρησκευτικές ομάδες
Bookmark and Share