Κύπρος: Ευρωπαϊκό βέτο στο ρωσικό δάνειο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Κύπρος: Ευρωπαϊκό βέτο στο ρωσικό δάνειο

Σοβαρή εμπλοκή στο ρωσικό δάνειο ύψους 2,5 δισεκ. ευρώ που έλαβε η Κύπρος το 2011 φαίνεται ότι έχει προκύψει σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο.

Τα κράτη – μέλη δεν αποδέχονται την... αναχρηματοδότηση του ρωσικού δανείου που λήγει το 2016 μέσω του κυπριακού μνημονίου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» σε μια περίοδο που τα πράγματα κινούνται σε λεπτές ισορροπίες, στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου εκτιμούν, πως αν συμφωνηθεί επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από τη Μόσχα, αυτό θα διευκολύνει και τη σύναψη συμφωνίας επί του μνημονίου. Η διασύνδεση των δύο θεμάτων είναι πολιτική και, επειδή οι αποφάσεις πλέον θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο, ο,τιδήποτε επηρεάζει αρνητικά το περιεχόμενο της μνημονιακής σύμβασης πρέπει να ξεπεραστεί.

Στην Κεντρική Τράπεζα, σημειώνουν ως παράδειγμα το ύψος του επιτοκίου με το οποίο θα δανειστεί η Κύπρος, στοιχείο πολύ βασικό για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, ενώ ο διοικητής της αναλαμβάνει εκστρατεία ενημέρωσης ξένων πρέσβεων για τα μέτρα που λήφθηκαν κατά του ξεπλύματος χρήματος.
Bookmark and Share