Τουρκική «απόβαση» στις ελληνικές μαρίνες επιχειρεί ένας από τους τέσσερις πλουσιότερους ανθρώπους στη γείτονα χώρα.
Ο Τούρκος επιχειρηματίας διαχειρίζεται τις μαρίνες Φλοίσβου, Λευκάδας, Κέρκυρας και Ζέας
Το όνομά του είναι Φερίτ Σαχένκ(φωτογ.), είναι 49 ετών και σύμφωνα με τη λίστα του Forbes διαθέτει προσωπική περιουσία ύψους... 2,6 δισ. δολαρίων. Ο πανίσχυρος επιχειρηματικός όμιλος που ανήκει στον Τούρκο μεγιστάνα ελέγχει περισσότερες από 150 εταιρείες (χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κατασκευαστικές μονάδες, διανομέας αυτοκινήτων, τηλεοπτικά, ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τουρισμός, ξενοδοχεία, εστιατόρια, real estate, παραγωγή ενέργειας) και απασχολεί 30.000 εργαζομένους.
Μπορεί μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες ο επιχειρηματικός κολοσσός Dogus που ελέγχει ο Φερίτ Σαχένκ να ήταν άγνωστος στη χώρα μας, στο λίγο όμως διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα κατάφερε με δύο απανωτά ηχηρά «deals» να αποκτήσει ηγετική θέση στον τομέα της διαχείρισης μαρίνων, ελέγχοντας πλέον τις μαρίνες Φλοίσβου, Ζέας, Γουβιών Κέρκυρας και Λευκάδας.
Η εταιρεία του Τούρκου μεγιστάνα D-Marin Marinas Group, που αποτελεί θυγατρική της Dogus, αγόρασε το 51% της εταιρείας MedMarinas του ομίλου Κυριακούλη, η οποία διαχειρίζεται μεγάλες μαρίνες στην Ελλάδα, όπως των Γουβιών στην Κέρκυρα, της Λευκάδας, ενώ διαθέτει ποσοστό και στη μαρίνα της Ζέας.
Η είσοδος στην ελληνική τουριστική αγορά είχε εγκαινιαστεί λίγες εβδομάδες νωρίτερα, μέσω της στρατηγικής συμφωνίας με την Lamda Development. Μέσω ενός joint venture που θα δραστηριοποιείται στον χώρο του τουρισμού και της αναψυχής, ο Τούρκος επιχειρηματίας απέκτησε το 50% της μαρίνας Φλοίσβου.
Τεράστιο δίκτυο
Πλέον, ο τουρκικός όμιλος ελέγχει ένα τεράστιο δίκτυο από μαρίνες στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που ξεκινά από την Κροατία μέχρι τα παράλια της Μικράς Ασίας, με δυναμικότητα 8.489 θέσεων (από τις 5.143 τις οποίες είχε πριν εξαγοράσει τις ελληνικές μαρίνες).
Η πρόθεση εισόδου του Τούρκου μεγιστάνα στην ελληνική τουριστική αγορά είχε καταγραφεί για πρώτη φορά το περασμένο σε έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, που ανέφερε ότι ο εν λόγω επιχειρηματικός όμιλος σχεδιάζει να αγοράσει τέσσερις μαρίνες στην Ελλάδα, επενδύοντας κεφάλαια ύψους 20 εκατ. ευρώ. Στο έγγραφο βέβαια αναφερόταν ότι αναμένεται σχετική έγκριση από το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού.
Ο όμιλος Dogus βρίσκεται στην κορυφή της επιχειρηματικής πυραμίδας στην Τουρκία, ελέγχοντας τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Τουρκίας, τέσσερα τηλεοπτικά δίκτυα, ενώ παράλληλα έχει ηγετική θέση στον τουρισμό, στον κατασκευαστικό τομέα και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Απαριθμώντας τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Φερίτ Σαχένκ που ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας του, εύκολα διαπιστώνει κανείς το μέγεθος της οικονομικής ισχύος που διαθέτει. Ναυαρχίδα του ομίλου είναι η Garanti Bank, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της χώρας με ενεργητικό 90 δισ. ευρώ και υποκαταστήματα σε Ρουμανία και Μόσχα.
Ο τουρκικός κολοσσός ελέγχει επίσης μια πλειάδα μέσων μαζικής ενημέρωσης που περιλαμβάνει τα τηλεοπτικά δίκτυα NTV, Star, NTV Spor, CNBC, ραδιοφωνικούς σταθμούς, ενώ εκδίδει το τουρκικό «National Geographic» και το «Vogue». Στην αγορά αυτοκινήτων της Τουρκίας αντιπροσωπεύει πάνω από 10 αυτοκινητοβιομηχανίες μεταξύ των οποίων είναι οι γερμανικές Volkswagen Audi και Porche, η Bentley, η Lamborghini, η Bugatti, καθώς και οι Seat, Skoda και Scania.
Ηγετική θέση κατέχει και στον τουριστικό τομέα ελέγχοντας έξι πρωτοκλασάτα πεντάστερα ξενοδοχεία, μεταξύ των οποίων είναι τα Grand Hyatt και Park Hyatt στην Κωνσταντινούπολη. Παρουσία όμως ο όμιλος Dogus διαθέτει και στον τομέα της μόδας, καθώς συνεργάζεται με επώνυμους διεθνείς οίκους, όπως Emporio Armani, Gucci and Loro Piana.
Στις κατασκευές, ένας τομέας που συνέβαλε τα μέγιστα στο να καταστήσει πανίσχυρη οικονομικά την οικογένεια Σαχένκ, ο όμιλος σήμερα συμμετέχει σε διάφορα κατασκευαστικά έργα, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 3,2 δισ. δολάρια. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται η συμμετοχή στην κατασκευή του μετρό της Βουλγαρίας στη Σόφια και του αεροδρομίου στο Κίεβο.
Στη λίστα του «Forbes»
Ο Τούρκος κροίσος Φερίτ Σαχένκ φιγουράρει στο νούμερο 464 της λίστας για το 2012 του περιοδικού «Forbes».
Τα τελευταία μάλιστα δύο χρόνια ο Φερίτ Σαχένκ έχοντας αποκτήσει και τον τίτλο του Τούρκου καναλάρχη καθώς ελέγχει πλέον πλειάδα τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης, έχει ταχθεί υπέρ της κυβέρνησης Ερντογάν. Τα δίκτυα ενημέρωσης του Τούρκου μεγιστάνα ακολουθούν μια ξεκάθαρη πολιτική γραμμή στήριξης του Τούρκου πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του.
Εχοντας σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια της Βοστόνης και του Χάρβαρντ, ανέλαβε τα ηνία του ομίλου το 2001 σε ηλικία 38 ετών, αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα του και ιδρυτή της Dogus, Αϊχάν Σαχένκ, ενός επιχειρηματία που ξεκίνησε από το μηδέν με καταγωγή από τα βάθη της Ανατολίας, μεταμορφώνοντας την εταιρεία Dogus που δημιούργησε το 1951 σε ηλικία μόλις 21 ετών, σε οικονομικό κολοσσό παγκόσμιου διαμετρήματος.
Από το 2001 που ανέλαβε ο 38χρονος τότε Φερίτ Σαχένκ μέχρι σήμερα κατάφερε να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις του χάρη και στη θεαματική ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας.
Τον περασμένο Μάιο πούλησε μερίδιο της τάξης του 6,3% της δικής του ιδιοκτησίας τράπεζας Garanti Bank στον ισπανικό χρηματοπιστωτικό οίκο Banco Bilbao Vizcaya Argenteria έναντι 2 δισ. δολαρίων, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο εξαγόρασε το μεγαλύτερο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο της Τουρκίας Star από τον επιχειρηματικό όμιλο Dogan αντί 327 εκατ. δολαρίων.
Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε πολύ ισχυρό παίκτη και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναπτύσσοντας μέσω της θυγατρικής του D. Energy μεγάλης εμβέλειας έργα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς φτάνει το 1 GW και σε αξία τα 2,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ο τουρκικός όμιλος του Σαχένκ επενδύει και στον τομέα της εστίασης, έχοντας ήδη εξαγοράσει κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια της Κωνσταντινούπολης, καθώς και τούρκικα Starbucks.
Σήμερα ο Φερίτ Σαχένκ, μέλος του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ, κουμαντάρει έναν όμιλο 150 εταιρειών και 30.000 εργαζομένων, με παρουσία τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας.
Είναι παντρεμένος με Αμερικανίδα, την Νταϊάνα Σαχένκ, με την οποία έχει αποκτήσει έναν γιο.
Οι στόχοι των γειτόνων
Θέλουν να επενδύσουν σε τουρισμό, μεταφορές και βιομηχανίες
•Σε Ελντοράντο για τους επιχειρηματίες της Τουρκίας έχει μετατραπεί η Ελλάδα ελέω της κρίσης που πλήττει τη χώρα. Στη διάρκεια μάλιστα του τελευταίου χρόνου, μοιάζει να βρίσκεται σε εξέλιξη μια τουρκική επιχειρηματική επέλαση από αέρα, ξηρά και θάλασσα. Οπως εύκολα γίνεται αντιληπτό η οικονομική κρίση γεννά ευκαιρίες και αυτό το έχουν διαπιστώσει οι επιχειρηματίες από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Τουρισμός και μαρίνες, μεταφορές και βιομηχανίες έχουν μπει στο επενδυτικό στόχαστρο των Τούρκων με την λίστα των επιχειρηματικών συμφωνιών επί ελληνικού εδάφους διαρκώς να μακραίνει.
Ανοιξαν τον «χορό»
Η εταιρεία του Τούρκου μεγιστάνα Φερίτ Σαχένκ D-Marin Marinas Group με δύο deals προκάλεσε, αν μη τι άλλο, αίσθηση στη χώρα μας, αποκτώντας ηγετική θέση σε έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο του τουρισμού, όπως είναι η διαχείριση των μαρίνων, ωστόσο, η πρώτη ελληνοτουρκική επιχειρηματική συνεργασία στον τομέα του τουρισμού προηγήθηκε κάποιους μήνες, με πρωταγωνιστή έναν άλλο μεγιστάνα από τη Τουρκία, τον Ραχμί Κοτς.
Επρόκειτο, για μια συμφωνία μίσθωσης για την τουριστική εκμετάλλευση του λιμανιού στο νησί της Μυτιλήνης η αξία της οποίας ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ. Ο τουρκικός πολυεθνικός κολοσσός ονόματι Κοτς ανέλαβε για 40 χρόνια τη διαχείριση του λιμένα Λέσβου από κοινού με την εταιρεία Folli Follie Group.Την ίδια εποχή μια ακόμη τουρκική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον χώρο της ακτοπλοΐας εγκαινίασε την έλευσή της στα... ελληνικά χωρικά ύδατα για να συνδέσει τη Μυτιλήνη με τα τουρκικά παράλια και συγκεκριμένα το Αϊβαλί. Εκτός από την είσοδο τουρκικών ακτοπλοϊκών εταιρειών στο Αιγαίο, που ανέκαθεν αποτελούσε διακαή πόθο, τους τελευταίους μήνες καταγράφεται έντονη κινητικότητα στις ελληνικές μαρίνες.
Την ίδια ώρα, η Turkish Airlines, κρατικά ελεγχόμενη κατά 49% μεθοδικά «παραβιάζει» τον ελληνικό... εναέριο χώρο και εδραιώνει την παρουσία της στη χώρα μας και ήδη αρχίζει να «κυριαρχεί» στη Β. Ελλάδα. Ως επόμενο στόχο έχει τη διακίνηση από εκεί εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων επιβατών στα πέρατα του κόσμου, αφού ο τουρκικός αερομεταφορέας διεξάγει καθημερινά 200 διεθνείς πτήσεις.
Το επόμενο επιχειρηματικό «χτύπημα» εστιάζεται στην Ξάνθη, όπου η βιομηχανία τσιγάρων ΣΕΚΑΠ όλα δείχνουν ότι οδεύει σε τουρκικά χέρια, έστω και αν εκφράζονται φόβοι για αντιδράσεις λόγω της έντονης παρουσίας της μουσουλμανικής μειονότητας στην ιδιαίτερα «ευαίσθητη» περιοχή της Θράκης.
ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ
- Έρχεται με φόρα και ...αγοράζει τα πάντα ο Φερίτ Σαχένκ!
Ο Τούρκος επιχειρηματίας διαχειρίζεται τις μαρίνες Φλοίσβου, Λευκάδας, Κέρκυρας και Ζέας
Το όνομά του είναι Φερίτ Σαχένκ(φωτογ.), είναι 49 ετών και σύμφωνα με τη λίστα του Forbes διαθέτει προσωπική περιουσία ύψους... 2,6 δισ. δολαρίων. Ο πανίσχυρος επιχειρηματικός όμιλος που ανήκει στον Τούρκο μεγιστάνα ελέγχει περισσότερες από 150 εταιρείες (χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κατασκευαστικές μονάδες, διανομέας αυτοκινήτων, τηλεοπτικά, ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τουρισμός, ξενοδοχεία, εστιατόρια, real estate, παραγωγή ενέργειας) και απασχολεί 30.000 εργαζομένους.
Μπορεί μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες ο επιχειρηματικός κολοσσός Dogus που ελέγχει ο Φερίτ Σαχένκ να ήταν άγνωστος στη χώρα μας, στο λίγο όμως διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα κατάφερε με δύο απανωτά ηχηρά «deals» να αποκτήσει ηγετική θέση στον τομέα της διαχείρισης μαρίνων, ελέγχοντας πλέον τις μαρίνες Φλοίσβου, Ζέας, Γουβιών Κέρκυρας και Λευκάδας.
Η εταιρεία του Τούρκου μεγιστάνα D-Marin Marinas Group, που αποτελεί θυγατρική της Dogus, αγόρασε το 51% της εταιρείας MedMarinas του ομίλου Κυριακούλη, η οποία διαχειρίζεται μεγάλες μαρίνες στην Ελλάδα, όπως των Γουβιών στην Κέρκυρα, της Λευκάδας, ενώ διαθέτει ποσοστό και στη μαρίνα της Ζέας.
Η είσοδος στην ελληνική τουριστική αγορά είχε εγκαινιαστεί λίγες εβδομάδες νωρίτερα, μέσω της στρατηγικής συμφωνίας με την Lamda Development. Μέσω ενός joint venture που θα δραστηριοποιείται στον χώρο του τουρισμού και της αναψυχής, ο Τούρκος επιχειρηματίας απέκτησε το 50% της μαρίνας Φλοίσβου.
Τεράστιο δίκτυο
Πλέον, ο τουρκικός όμιλος ελέγχει ένα τεράστιο δίκτυο από μαρίνες στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που ξεκινά από την Κροατία μέχρι τα παράλια της Μικράς Ασίας, με δυναμικότητα 8.489 θέσεων (από τις 5.143 τις οποίες είχε πριν εξαγοράσει τις ελληνικές μαρίνες).
Η πρόθεση εισόδου του Τούρκου μεγιστάνα στην ελληνική τουριστική αγορά είχε καταγραφεί για πρώτη φορά το περασμένο σε έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, που ανέφερε ότι ο εν λόγω επιχειρηματικός όμιλος σχεδιάζει να αγοράσει τέσσερις μαρίνες στην Ελλάδα, επενδύοντας κεφάλαια ύψους 20 εκατ. ευρώ. Στο έγγραφο βέβαια αναφερόταν ότι αναμένεται σχετική έγκριση από το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού.
Ο όμιλος Dogus βρίσκεται στην κορυφή της επιχειρηματικής πυραμίδας στην Τουρκία, ελέγχοντας τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Τουρκίας, τέσσερα τηλεοπτικά δίκτυα, ενώ παράλληλα έχει ηγετική θέση στον τουρισμό, στον κατασκευαστικό τομέα και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Απαριθμώντας τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Φερίτ Σαχένκ που ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας του, εύκολα διαπιστώνει κανείς το μέγεθος της οικονομικής ισχύος που διαθέτει. Ναυαρχίδα του ομίλου είναι η Garanti Bank, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της χώρας με ενεργητικό 90 δισ. ευρώ και υποκαταστήματα σε Ρουμανία και Μόσχα.
Ο τουρκικός κολοσσός ελέγχει επίσης μια πλειάδα μέσων μαζικής ενημέρωσης που περιλαμβάνει τα τηλεοπτικά δίκτυα NTV, Star, NTV Spor, CNBC, ραδιοφωνικούς σταθμούς, ενώ εκδίδει το τουρκικό «National Geographic» και το «Vogue». Στην αγορά αυτοκινήτων της Τουρκίας αντιπροσωπεύει πάνω από 10 αυτοκινητοβιομηχανίες μεταξύ των οποίων είναι οι γερμανικές Volkswagen Audi και Porche, η Bentley, η Lamborghini, η Bugatti, καθώς και οι Seat, Skoda και Scania.
Ηγετική θέση κατέχει και στον τουριστικό τομέα ελέγχοντας έξι πρωτοκλασάτα πεντάστερα ξενοδοχεία, μεταξύ των οποίων είναι τα Grand Hyatt και Park Hyatt στην Κωνσταντινούπολη. Παρουσία όμως ο όμιλος Dogus διαθέτει και στον τομέα της μόδας, καθώς συνεργάζεται με επώνυμους διεθνείς οίκους, όπως Emporio Armani, Gucci and Loro Piana.
Στις κατασκευές, ένας τομέας που συνέβαλε τα μέγιστα στο να καταστήσει πανίσχυρη οικονομικά την οικογένεια Σαχένκ, ο όμιλος σήμερα συμμετέχει σε διάφορα κατασκευαστικά έργα, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 3,2 δισ. δολάρια. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται η συμμετοχή στην κατασκευή του μετρό της Βουλγαρίας στη Σόφια και του αεροδρομίου στο Κίεβο.
Στη λίστα του «Forbes»
Ο Τούρκος κροίσος Φερίτ Σαχένκ φιγουράρει στο νούμερο 464 της λίστας για το 2012 του περιοδικού «Forbes».
Τα τελευταία μάλιστα δύο χρόνια ο Φερίτ Σαχένκ έχοντας αποκτήσει και τον τίτλο του Τούρκου καναλάρχη καθώς ελέγχει πλέον πλειάδα τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης, έχει ταχθεί υπέρ της κυβέρνησης Ερντογάν. Τα δίκτυα ενημέρωσης του Τούρκου μεγιστάνα ακολουθούν μια ξεκάθαρη πολιτική γραμμή στήριξης του Τούρκου πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του.
Εχοντας σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια της Βοστόνης και του Χάρβαρντ, ανέλαβε τα ηνία του ομίλου το 2001 σε ηλικία 38 ετών, αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα του και ιδρυτή της Dogus, Αϊχάν Σαχένκ, ενός επιχειρηματία που ξεκίνησε από το μηδέν με καταγωγή από τα βάθη της Ανατολίας, μεταμορφώνοντας την εταιρεία Dogus που δημιούργησε το 1951 σε ηλικία μόλις 21 ετών, σε οικονομικό κολοσσό παγκόσμιου διαμετρήματος.
Από το 2001 που ανέλαβε ο 38χρονος τότε Φερίτ Σαχένκ μέχρι σήμερα κατάφερε να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις του χάρη και στη θεαματική ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας.
Τον περασμένο Μάιο πούλησε μερίδιο της τάξης του 6,3% της δικής του ιδιοκτησίας τράπεζας Garanti Bank στον ισπανικό χρηματοπιστωτικό οίκο Banco Bilbao Vizcaya Argenteria έναντι 2 δισ. δολαρίων, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο εξαγόρασε το μεγαλύτερο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο της Τουρκίας Star από τον επιχειρηματικό όμιλο Dogan αντί 327 εκατ. δολαρίων.
Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε πολύ ισχυρό παίκτη και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναπτύσσοντας μέσω της θυγατρικής του D. Energy μεγάλης εμβέλειας έργα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς φτάνει το 1 GW και σε αξία τα 2,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ο τουρκικός όμιλος του Σαχένκ επενδύει και στον τομέα της εστίασης, έχοντας ήδη εξαγοράσει κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια της Κωνσταντινούπολης, καθώς και τούρκικα Starbucks.
Σήμερα ο Φερίτ Σαχένκ, μέλος του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ, κουμαντάρει έναν όμιλο 150 εταιρειών και 30.000 εργαζομένων, με παρουσία τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας.
Είναι παντρεμένος με Αμερικανίδα, την Νταϊάνα Σαχένκ, με την οποία έχει αποκτήσει έναν γιο.
Οι στόχοι των γειτόνων
Θέλουν να επενδύσουν σε τουρισμό, μεταφορές και βιομηχανίες
•Σε Ελντοράντο για τους επιχειρηματίες της Τουρκίας έχει μετατραπεί η Ελλάδα ελέω της κρίσης που πλήττει τη χώρα. Στη διάρκεια μάλιστα του τελευταίου χρόνου, μοιάζει να βρίσκεται σε εξέλιξη μια τουρκική επιχειρηματική επέλαση από αέρα, ξηρά και θάλασσα. Οπως εύκολα γίνεται αντιληπτό η οικονομική κρίση γεννά ευκαιρίες και αυτό το έχουν διαπιστώσει οι επιχειρηματίες από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Τουρισμός και μαρίνες, μεταφορές και βιομηχανίες έχουν μπει στο επενδυτικό στόχαστρο των Τούρκων με την λίστα των επιχειρηματικών συμφωνιών επί ελληνικού εδάφους διαρκώς να μακραίνει.
Ανοιξαν τον «χορό»
Η εταιρεία του Τούρκου μεγιστάνα Φερίτ Σαχένκ D-Marin Marinas Group με δύο deals προκάλεσε, αν μη τι άλλο, αίσθηση στη χώρα μας, αποκτώντας ηγετική θέση σε έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο του τουρισμού, όπως είναι η διαχείριση των μαρίνων, ωστόσο, η πρώτη ελληνοτουρκική επιχειρηματική συνεργασία στον τομέα του τουρισμού προηγήθηκε κάποιους μήνες, με πρωταγωνιστή έναν άλλο μεγιστάνα από τη Τουρκία, τον Ραχμί Κοτς.
Επρόκειτο, για μια συμφωνία μίσθωσης για την τουριστική εκμετάλλευση του λιμανιού στο νησί της Μυτιλήνης η αξία της οποίας ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ. Ο τουρκικός πολυεθνικός κολοσσός ονόματι Κοτς ανέλαβε για 40 χρόνια τη διαχείριση του λιμένα Λέσβου από κοινού με την εταιρεία Folli Follie Group.Την ίδια εποχή μια ακόμη τουρκική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον χώρο της ακτοπλοΐας εγκαινίασε την έλευσή της στα... ελληνικά χωρικά ύδατα για να συνδέσει τη Μυτιλήνη με τα τουρκικά παράλια και συγκεκριμένα το Αϊβαλί. Εκτός από την είσοδο τουρκικών ακτοπλοϊκών εταιρειών στο Αιγαίο, που ανέκαθεν αποτελούσε διακαή πόθο, τους τελευταίους μήνες καταγράφεται έντονη κινητικότητα στις ελληνικές μαρίνες.
Την ίδια ώρα, η Turkish Airlines, κρατικά ελεγχόμενη κατά 49% μεθοδικά «παραβιάζει» τον ελληνικό... εναέριο χώρο και εδραιώνει την παρουσία της στη χώρα μας και ήδη αρχίζει να «κυριαρχεί» στη Β. Ελλάδα. Ως επόμενο στόχο έχει τη διακίνηση από εκεί εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων επιβατών στα πέρατα του κόσμου, αφού ο τουρκικός αερομεταφορέας διεξάγει καθημερινά 200 διεθνείς πτήσεις.
Το επόμενο επιχειρηματικό «χτύπημα» εστιάζεται στην Ξάνθη, όπου η βιομηχανία τσιγάρων ΣΕΚΑΠ όλα δείχνουν ότι οδεύει σε τουρκικά χέρια, έστω και αν εκφράζονται φόβοι για αντιδράσεις λόγω της έντονης παρουσίας της μουσουλμανικής μειονότητας στην ιδιαίτερα «ευαίσθητη» περιοχή της Θράκης.
ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ