Reuters: "Την αναγέννηση της Ελλάδας σηματοδοτεί η επιτυχία του ΟΤΕ " - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Reuters: "Την αναγέννηση της Ελλάδας σηματοδοτεί η επιτυχία του ΟΤΕ "

 
Όπως είναι γνωστό η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα προχώρησε χθες στην έκδοση 700 εκατομμυρίων ευρώ νέων ομολόγων - η πρώτη τέτοια κίνηση από το 2011 (βλ.προηγούμενη ανάρτηση)


Η ρευστότητα αυτή θα βοηθήσει τον ΟΤΕ να μειώσει το... χρέος του και να χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες. Μπορεί επίσης να αποτελεί ένα σημάδι ότι οι διεθνείς επενδυτές έχουν αρχίσει και «ζεσταίνονται» με την ιδέα των επενδύσεων στην Ελλάδα, όπως επισημαίνει σε άρθρο του το Reuters.

Όπως επισημαίνει το Reuters, το ομολογιακό δάνειο σηματοδοτεί την βελτίωση των οικονομικών συνθηκών για τις ελληνικές επιχειρήσεις και θα δώσει στον ΟΤΕ την πολυπόθητη ανάσα μετά από μια περίοδο σκληρών περικοπών.
Η σκληρότητα των συνθηκών που επηρεάζουν την Ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών φαίνεται καθαρά από το γεγονός ότι οι περικοπές των μισθών και του προσωπικού έχουν μειώσει το κόστος προσωπικού πάνω από 20% από το 2009.

Η αναχρηματοδότησης αυτής της εβδομάδας θα μειώσει το κόστος για τις μελλοντικές πληρωμές τόκων, επιτρέποντας στην εταιρεία να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της και να αναπτύξει νέες τεχνολογίες. Μια βραχυπρόθεσμη φιλοδοξία είναι να προσφέρει ταχύτερη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Όπως σημειώνεται, αυτή η επιτυχία του ΟΤΕ θα μπορούσε να είναι ένα one-off γεγονός. Έτσι κι αλλιώς, το 40% της εταιρείας ανήκει στην Deutsche Telekom και ο κίνδυνος πως ο γερμανικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών θα αφήσει την επένδυση του αυτή να αποτύχει, είναι ελάχιστος.

Ωστόσο, πρόσφατα, και άλλες ελληνικές εταιρείες έχουν καταφέρει να επεκτείνουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους. Τα Ελληνικά Πετρέλαια, το μεγαλύτερο διυλιστήριο στην Ελλάδα, εξασφάλισε τριετή δάνεια για να αντικαταστήσει μέρος του χρέους του, ενώ η Τιτάν, η μεγαλύτερη εταιρεία τσιμέντου στην Ελλάδα, αντάλλαξε 200 εκατ. ευρώ με πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα.

Και οι τρεις αυτές εταιρείες έχουν εντοπίσει ένα παράθυρο ευκαιρίας στην αυξανόμενη όρεξη των επενδυτών για την Ελλάδα, όωπς τονίζει το Reuters.
H απόδοση των κρατικών ομολόγων της χώρας βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα δύο ετών, ενώ ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου Αθηνών διαπραγματεύεται κοντά στα υψηλά 17μηνών.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να λάβουν ακόμη φθηνότερο χρέος, αν περιμένουν λίγο περισσότερο.
Ο κίνδυνος της υποτροπής, ωστόσο, εξακολουθεί να δεσπόζει με την οικονομία να αναμένεται να συρρικνωθεί για έκτη συνεχή χρονιά.
Ωστόσο, ενώ κανείς δεν θα πρέπει να υποθέσει ότι το μέλλον της Ελλάδας και των ελληνικών εταιρειών, είναι εγγυημένο η επιτυχία της έκδοσης του ομολογιακού δανείου του ΟΤΕ αποτελεί σημαντικότατα σημάδι ότι οι μπίζνες στην σφυροκοπημένη και πολύπαθη χώραςκατάσταση σύντομα θα αναγεννηθούν.
Bookmark and Share