Η Ελλάδα υλοποίησε τις δυσκολότερες διαρθρωτικές αλλαγές, με το μεγαλύτερο ρυθμό τη διετία 2011 - 2012, αλλά μένουν ακόμη πολλά να γίνουν στις μεταρρυθμίσεις εκτιμά ο ΟΟΣΑ και προχωρά στις εξής συστάσεις:
1. Κάνοντας λόγο για... εκτεταμένη φοροδιαφυγή ζητά να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, συνέχιση των προσπαθειών καταπολέμησης φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, πιο διαφανές σύστημα φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων και ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
2. Διαρκή αξιολόγηση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και να υπάρξει συνάρτηση των επιδομάτων ανεργίας με την αναζήτηση εργασίας. Σημειώνεται πως διάταξη του νομοσχεδίου για το ΣΕΠΣ και τον ΟΑΕΔ δίνει στον υπουργό Εργασίας δυνατότητα να «διαμορφώνει -ύστερα από πρόταση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ- πλέγμα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των εγγεγραμμένων (μη επιδοτούμενων) ανέργων σε συστοιχία με τις ανάγκες ενεργοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού». Έτσι, οι άνεργοι θα προβαίνουν σε ενεργή αναζήτηση με αντάλλαγμα στοχοθετημένες ενέργειες από τον ΟΑΕΔ.
3. Να απελευθερωθούν πλήρως χωρίς άλλη καθυστέρηση όλα τα κλειστά επαγγέλματα και να αρθούν όλα τα εμπόδια ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στις αγορές δικτύων, π.χ. ο διαχωρισμός παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
4. Εκπαίδευση - δημόσια διοίκηση: Αναβάθμιση του διδακτικού προσωπικού με μεγαλύτερη σύνδεση των ικανοτήτων του με τις εξελίξεις στην αγορά, παροχή μεγαλύτερης αυτονομίας και λογοδοσίας στα σχολεία, και σύστημα αξιολόγησης στα πανεπιστήμια. Σύστημα αξιολόγησης ζητά και για τους δημοσίους υπαλλήλους.