Μεγάλη πτώση στον τζίρο τους έχουν υποστεί οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην 5ετία της κρίσης.
Την τελευταία 5ετία τα έσοδα από τις υπηρεσίας κινητής τηλεφωνίας περιορίσθηκαν κατά... 50%.
Έτσι, ενώ ο τζίρος των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας το 2008 έφτανε τα 4.264 δισεκ. ευρώ, το 2012 είχαν συρρικνωθεί στα 2.480 δισεκ. ευρώ.
Μάλιστα, η πτώση των εσόδων το 2012 σε σχέση με το 2011(2.770 δισεκ. ευρώ) έφτασε το 11%.Η πτωτική πορεία αναμένεται να συνεχισθεί και το 2013, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγω για μονοψήφια υποχώρηση της τάξης του 7%-9%.
Μέρος των απωλειών οφείλεται και στη μείωση των τελών τερματισμού, που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013 πανευρωπαϊκά.
Ωστόσο, οι εταιρείες προσπαθούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες εστιάζοντας στην καρτοκινητή τηλεφωνία, όπου έχει στραφεί πλέον το ενδιαφέρον των πελατών.
Η Cosmote κυριαρχεί σήμερα τόσο στις συνδέσεις, όσο και στην καρτοκινητή διατηρώντας μερίδιο 51% της αγοράς, ενώ ακολουθούν η Vodafone με 27% και ηWind με 23%. Καθώς όμως η κρίση οδηγεί τους πελάτες να επιλέγουν μία καρτοσύνδεση ή ένα καρτοκινητό, καταργώντας τη σύνδεση, το κομμάτι αυτό της αγοράς γίνεται όλο και πιο ελκυστικό.
Η τρεις εταιρείες διεκδικούν όλο και πιο δυναμικά μερίδιο από την πίτα του 1 δισεκ. ευρώ, που αντιστοιχεί και στο 40% της συνολικής αγοράς.Ταυτόχρονα, τόσο η Vodafone όσο και η Wind προσφέρουν πακέτα που συνδυάζουν την κινητή τηλεφωνία, με τη σταθερή και το Ίντερνετ με κοινό πάγιο.
Εν τω μεταξύ, η σταθερή τηλεφωνία γίνεται ακόμη πιο φθηνή με τη νέα μείωση τελών, που θα προσφέρει εξοικονόμηση 47 εκατ. ευρώ για τους συνδρομητές το 2013, ενώ για το 2015 αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕΤΤ, η τελική τιμή της κλήσης θα διαμορφωθεί στα 1,099 σεντ/λεπτό, από 1,269 σεντ που είναι σήμερα. Παράλληλα, οι μειώνονται και τα τέλη τερματισμού στη χονδρική αγορά κλήσεων προς σταθερά δίκτυα, ΟΤΕ και εναλλακτικών