Αποδίδει και στις διεθνείς αγορές το ισλανδικό "μοντέλο" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Αποδίδει και στις διεθνείς αγορές το ισλανδικό "μοντέλο"

Το μοντέλο εξόδου από την κρίση που ακολούθησε η Ισλανδία, δηλαδή αφήνοντας τις χρεωκοπημένες ιδιωτικές τράπεζες να καταρρεύσουν παρακούοντας τις συμβουλές-απειλές του ΔΝΤ και της ΕΕ να τις διασώσει με χρήματα των φορολογουμένων, αρχίζει και αναγνωρίζεται και από τις ίδιες τις διεθνείς αγορές.
 

Ο αμερικανικός οίκος Fitch αναβάθμισε την...αξιολόγηση της ισλανδικής οικονομίας σε BBB από τα λεγόμενα "σκουπίδια" όπου βρισκόταν, αναγνωρίζοντας μία ισχυρή ανάκαμψη μετά την τραπεζική και νομισματική κρίση του 2008 στην χώρα.

"Η επάνοδος της αξιολόγησης της Ισλανδίας σε επενδυτική βαθμίδα αντανακλά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αποκατάσταση της μακροοικονομικής σταθερότητος, στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στην ανοικοδόμηση της πιστοληπτικής εμπιστοσύνης", αναφέρει ο Πωλ Ρώκινς της Fitch και προσθέτει.

"Η Ισλανδία εξήλθε με επιτυχία του προγράμματος του ΔΝΤ και απέκτησε επανέκτησε την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων. Μία πολλά υποσχόμενη οικονομική ανάκαμψη είναι καθ' οδόν, η αναδιάρθρωση του χρηματοοικονομικού τομέα προχωράει καλά και ο λόγος δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ φαίνεται πως κορυφώνεται στο πλαίσιο ενός ρωμαλέου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής".

Στον αντίποδα του ισλανδικού μοντέλου, οι έτερες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν την ευρωπαϊκή κρίση, μέσα από τα "προστάγματα" των Ευρωπαίων και διεθνών δανειστών του ΔΝΤ εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στον "κυκλώνα" της κρίσης χρέους.
Bookmark and Share