Δεκεμβριανό ...«καμπανάκι» για τις εξαγωγές - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Δεκεμβριανό ...«καμπανάκι» για τις εξαγωγές

 
Βουτιά 13,4% πραγματοποίησαν οι ελληνικές εξαγωγές το Δεκέμβριο, αν και συνολικά ανέβηκαν 6% το 2012.



 Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η εσωτερική υποτίμηση, οι μειώσεις των μισθών, θα ανυψώσουν την ανταγωνιστικότητα και θα αναδείξουν τις εξαγωγές σε μοχλό ανάπτυξης, τα τελευταία στοιχεία δεν είναι και τόσο... ενθαρρυντικά, καθώς δείχνουν να κόβεται απότομα το ανοδικό σερί.
Το Δεκέμβριο οι εξαγωγές βούτηξαν 13,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση, από τις αρχές του 2010, οπότε και άρχισε το θετικό σερί των ελληνικών εξαγωγών.

Ωστόσο συνολικά στο έτος 2012 η πορεία των εξαγωγών έφτασε σε νέο ρεκόρ εξωστρέφειας, αξίας 23,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Τα τρόφιμα, το ελαιόλαδο και οι πρώτες ύλες απορρόφησαν τις μαζικές πιέσεις στις υπόλοιπες κατηγορίες εξαγώγιμων προϊόντων και έτσι διατηρήθηκαν οι ρυθμοί της αύξησης σε ετήσια βάση, στα επίπεδα του 6%, καθιστώντας πραγματικότητα ένα νέο ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας για την ελληνική οικονομία, σε δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Την ίδια ώρα, θετικές εξελίξεις καταγράφονται σε φορολογικό επίπεδο, μετά από σχετική γνωμοδότηση της Task Force, στις εισηγήσεις των στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών και τις σχετικές προτάσεις των συλλογικών φορέων.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, τον Δεκέμβριο του 2012 ανήλθε στο ποσό των 1.319,7 εκατ. ευρώ έναντι 1.523,9 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, παρουσιάζοντας μείωση 13,4%.


Φρένο
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αρνητική μεταβολή σε σύγκριση με αντίστοιχο μήνα προηγούμενου έτος, από τις αρχές του 2010, οπότε και άρχισε το θετικό σερί των ελληνικών εξαγωγών. Η δεύτερη χειρότερη επίδοση εντοπίζεται τον Σεπτέμβριο του 2010 (-10,9).

Ωστόσο, σε επίπεδο δωδεκαμήνου, η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2012 -Δεκεμβρίου 2012 παρουσίασε αύξηση 6,% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2011 -Δεκεμβρίου 2011. Υπενθυμίζεται ότι οι προβλέψεις του ΠΣΕ έκαναν λόγο για αύξηση 4-6% για το 2012.

Όπως τόνισε η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «τα στοιχεία του περασμένου Δεκεμβρίου είναι ενδεικτικά της αστάθειας του διεθνούς εμπορίου το τελευταίο διάστημα, αλλά και των αρνητικών επιδράσεων της αύξησης του ευρώ, στις συναλλαγές ειδικά προς τις Τρίτες Χώρες. Η εικόνα αυτή δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς για το νέο ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας, αλλά οι επιδόσεις των Ελλήνων Εξαγωγέων δεν παύουν να αποτελούν ένα φωτεινό παράδειγμα για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία από εδώ και στο εξής.

Οι θετικές γνωμοδοτήσεις της Τρόικα και της Task Force σε θέματα που άπτονται την ελάφρυνση από πρόσθετες έμμεσες φορολογήσεις εξωστρεφών επιχειρήσεων, ειδικά στον κλάδο των αγροτοδιατροφικών προϊόντων, συνθέτουν μία πιο ευοίωνη προοπτική, αλλά θα πρέπει να μετασχηματιστούν σε κυρίαρχη αναπτυξιακή επιλογή, στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, προκειμένου να προσδώσουν νέα δυναμική στην ελληνική εξωστρεφή επιχειρηματικότητα».


Γιατί βούλιαξε ο Δεκέμβριος

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι η μείωση του περασμένου Δεκεμβρίου προήλθε κυρίως από τη μείωση των εξαγωγών προς Τρίτες Χώρες (-20,6%), ενώ μικρότερη ήταν η υποχώρηση προς τις χώρες της ΕΕ (-8,3%). Αποτέλεσμα αυτών των επιδόσεων ήταν να αυξηθεί το μερίδιο των εξαγωγών προς της χώρες της ΕΕ στο 62% του συνόλου, από 60% περίπου όπου διαμορφώνονταν τους τελευταίους μήνες.

Η υποχώρηση των εξαγωγών θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αν δεν είχαν επιδείξει σημαντική δυναμική οι κλάδοι των τροφίμων (+10,6%), των Πρώτων Υλών (+17,3%) και κυρίως του ελαιολάδου (+107,3%), που επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για μία ιδιαίτερα ευνοϊκή χρονιά, εξαιτίας της περιορισμένης ισπανικής παραγωγής.

Οι αρνητικές συνέπειες της ανόδου του ευρώ έναντι του δολαρίου αποτυπώνονται και στις εισαγωγές, όπου προέκυψε αύξηση της τάξης του 2,3%. Ειδικότερα, η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά το Δεκέμβριο του 2012 ανήλθε στο ποσό των 2.413,0 εκατ. ευρώ έναντι 2.358,7 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2011. Ήταν η μόλις 3η φορά που καταγράφεται μηνιαία άνοδος στις εισαγωγές το 2012, σε σύγκριση με αντίστοιχο μήνα του 2011 (οι προηγούμενες ήταν τον Οκτώβριο και τον Ιούλιο).

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η αύξηση των εισαγωγών προήλθε κυρίως από τις Τρίτες Χώρες (+14,4%), ενώ για τις χώρες της ΕΕ προκύπτει μείωση 2,5%.

Σε επίπεδο δωδεκαμήνου, η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων, χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε μείωση 5,8% σε σύγκριση με το 2011. Η μείωση αυτή είναι η μικρότερη της τελευταίας 3ετίας (2010:-12%, 2011: -12,4%).


Άρση πρόσθετων φοροεπιβαρύνσεων
Σε ότι αφορά τις θετικές εξελίξεις σε επίπεδο φορολόγησης, οι εκπρόσωποι της Τρόικα και της Task Force γνωμοδότησαν θετικά στις εισηγήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, μετά από σχετικές παρεμβάσεις των συλλογικών φορέων της εξωστρέφειας και έτσι στις νέες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ) αίρονται οι υποχρεώσεις για την τήρηση λογαριασμού 94 και την κατάργηση του βιβλίου αποθήκης με παράλληλη έκδοση πολλαπλών πιστοποιητικών.

Ειδικά για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα η εφαρμογή μίας τέτοιας διάταξης θα προέβλεπε πρόσθετη επιβάρυνση και θα συνεπάγονταν πρόσθετο διαχειριστικό κόστος τήρησης φορολογικών στοιχείων.
Όπως τόνισε η Πρόεδρος του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, «αντίστοιχη πρόβλεψη θα πρέπει να γίνει και για τη φορολόγηση των βιομηχανικών και παραγωγικών ακινήτων, που είχαν εξαιρεθεί και από το Ειδικό Τέλος».
Bookmark and Share