Philip Morris: Επένδυση μαμούθ στην ελληνική αγορά - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Philip Morris: Επένδυση μαμούθ στην ελληνική αγορά

Στα 200 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η επένδυση που σκοπεύει να κάνει η Philip Morris International στην ελληνική αγορά "αγκαζάροντας" επί της ουσίας το 50% των ελληνικών καπνών εντός της προσεχούς τριετίας.

 

Πριν από τα τέλη του μήνα -ίσως και αυτή την εβδομάδα λένε κάποιοι- αναμένεται και η.. επίσκεψη των ανώτερων στελεχών της πολυεθνικής στην Ελλάδα για την επισφράγιση της συμφωνίας. Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται αναφέρουν ότι από την πλευρά της πολυεθνικής θα έρθουν ο διευθυντής επιχειρησιακού σχεδιασμού Andre Kαλαντζόπουλος, ενώ δεν αποκλείεται και η έλευση του Louis Kamilleri που είναι πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου και γενικός εκτελεστικός διευθυντής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ήδη η πολυεθνική μέσω της θυγατρικής της Παπαστράτος διατηρεί συνεργασία με τις κορυφαίες στο είδος τους ελληνικές εταιρείες καπνών και συγκεκριμένα τον όμιλο Μιχαηλίδη, την εταιρεία Μισσιριάν καθώς και την ΣΕΚΕ, απ'όπου προμηθεύεται καπνά ανατολικού τύπου. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο όμιλος πραγματοποίησε τα εγκαίνια μονάδας παραγωγής λεπτοκομμένου καπνού για «στριφτά» τσιγάρα στον Ασπρόπυργο. Η επένδυση ανήλθε στα 3 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία είχε παρουσία στη συγκεκριμένη κατηγορία, αλλά με εισαγόμενο καπνό. Λόγω της κρίσης πολλοί καπνιστές έχουν στραφεί σε πιο προσιτές οικονομικές επιλογές όπως είναι τα στριφτά τσιγάρα και η εταιρεία, που εμπορεύεται κυρίως ακριβά σήματα, επιδιώκει να κερδίσει μερίδιο στην υπό διαμόρφωση νέα αυτή αγορά. Έρευνες δείχνουν ότι πάνω από 50% των νέων στην Ελλάδα μεταξύ 18-24 ετών καπνίζουν στριφτό τσιγάρο.



H ιστορία
Η ιστορία αυτής της παγκόσμιας σήμερα εταιρείας ξεκίνησε όταν, το 1847, ο Φίλιπ Μόρις άνοιξε το μοναδικό κατάστημα στη Bond Street του Λονδίνου το οποίο πουλούσε καπνό και έτοιμα τσιγάρα.
Μετά το θάνατο του Φίλιπ Μόρις, η επιχείρηση πέρασε στη γυναίκα του, Μάργκαρετ και τον αδελφό του, Λεοπόλδο. Το 1881 εισήχθη στο χρηματιστήριο και ο Λεοπόλδος Μόρις συνεταιρίστηκε με τον Τζόζεφ Γκρούνεμπαουμ για να ιδρύσουν την Philip Morris & Company and Grunebaum, Ltd. Αυτή η συνεργασία διαλύθηκε το 1885 και η εταιρεία έγινε γνωστή ως Philip Morris & Co., Ltd.

Η Εταιρεία έπαψε να ανήκει στην οικογένεια που την είχε ιδρύσει, όταν το 1894 την ανέλαβε ο Ουίλιαμ Κέρτις Τόμσον και η οικογένειά του. Υπό τη διεύθυνση του Τόμσον, η εταιρεία ορίστηκε ως ο επίσημος καπνοπωλητής του βασιλιά Εδουάρδου Ζ΄ και, το 1902, ο Γκούσταβ Έκμαγιερ ίδρυσε την ανώνυμη εταιρεία στη Νέα Υόρκη. Η κυριότητα μοιράστηκε 50-50 μεταξύ της βρετανικής μητρικής και των αμερικανών συνεργατών. Ο Έκμαγιερ ήταν ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος για τη Philip Morris στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1872, εισάγοντας και πουλώντας αγγλικά τσιγάρα.

Το 1919 ήταν μια σημαντική χρονιά για την εταιρεία. Τότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο θυρεός ως λογότυπο της Philip Morris, πραγματοποιήθηκε η εξαγορά της Philip Morris Company από μια νέα εταιρεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ιδιοκτήτες της οποίας ήταν Αμερικανοί μέτοχοι, ενώ ιδρύθηκε η ανώνυμη εταιρεία στη Βιρτζίνια υπό το όνομα Philip Morris & Co., Ltd., Inc. Προς το τέλος της επόμενης δεκαετίας η εταιρεία άρχισε να παρασκευάζει τσιγάρα στο δικό της εργοστάσιο στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια. Το 1924 πρωτοεμφανίστηκε στην αγορά το Marlboro, η μάρκα που επρόκειτο να γίνει η δημοφιλέστερη της εταιρείας.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, η εταιρεία ήταν πλέον μέρος της αμερικανικής κουλτούρας, ενώ λίγο αργότερα ίδρυσε τη Philip Morris International για την παρασκευή και την προώθηση των προϊόντων της σε όλον τον κόσμο.Το 2003,εξαγόρασε την Παπαστράτος, η οποία σήμερα απασχολεί περισσότερα από 800 άτομα στις εγκαταστάσεις παραγωγής και διοίκησης. Τον Μάιο του 2009, εγκαινιάστηκε το νέο της εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο, το οποίο αποτελεί μια επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ. Μάρκες που διακινεί είναι οι εξής: Μarlboro, Assos, Philip Morris, Virginia Slims, Old Navy, Muratti, Chesterfield, L&M, Next
Bookmark and Share