Αγωγός Tap: Η δεύτερη -και ίσως τελευταία- ευκαιρία για ισχυρό ενεργειακό ρόλο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Αγωγός Tap: Η δεύτερη -και ίσως τελευταία- ευκαιρία για ισχυρό ενεργειακό ρόλο

Η υπογραφή της τριμερούς διακυβερνητικής συμφωνίας Ελλάδας - Αλβανίας - Ιταλίας για την κατασκευή του αδριατικού αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline - TAP, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, αποτελεί αναμφίβολα σημαντικό γεγονός. 
 


Αν και η υπογραφή της συμφωνίας δεν διασφαλίζει ότι ο TAP θα επιλεγεί, αφού τον Ιούνιο θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον... «Nabucco West», η συμμετοχή της Ελλάδας σε έναν διαγωνισμό όπως αυτός δεν μπορεί παρά να αποτελεί θετική εξέλιξη.

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ θέση της χώρας μας είναι σημαντικό φυσικό πλεονέκτημα που δεν μπορεί να παραμένει αναξιοποίητο στο πεδίο της οικονομίας και της ενέργειας. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο, αφού συνιστά το φυσικό σύνορο της Ευρώπης με την Ασία.

ΦΥΣΙΚΑ, ΓΙΑ την πραγμάτωση των επενδυτικών σχεδίων επ'Α ωφελεία της ελληνικής οικονομίας απαιτούνται εγρήγορση στο επίπεδο της υψηλής πολιτικής και αξιοποίηση του διπλωματικού κεφαλαίου που απορρέει από τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ευρωζώνη και το ΝΑΤΟ.

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ μεγέθη σε περιπτώσεις ενεργειακών έργων τέτοιου βεληνεκούς είναι εντυπωσιακά. Ενδεικτικά, η κατασκευή του ΤΑΡ αναμένεται να δημιουργήσει στην Ελλάδα επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

ΤΟ «ΝΑΥΑΓΙΟ» στην κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη συνιστά γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη για διαρκή επιφυλακή και γρήγορα αντανακλαστικά για τη διατήρηση των γεωπολιτικών ισορροπιών.
Η Ελλάδα με τον αγωγό TAP έχει μια δεύτερη ευκαιρία να εισέλθει στον ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται αυτή την εποχή στα σύνορα Ευρώπης και Ασίας...
Bookmark and Share