Ανοίγει ο δρόμος για ενεργειακές επενδύσεις 100 εκ. ευρώ στον κόλπο της Καβάλας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Ανοίγει ο δρόμος για ενεργειακές επενδύσεις 100 εκ. ευρώ στον κόλπο της Καβάλας

Ανοίγει ο «δρόμος» για την υλοποίηση νέων πρόσθετων επενδύσεων ύψους 100 εκατ. ευρώ για την ανεύρεση και άντληση υδρογονανθράκων στον κόλπο της Καβάλας, έπειτα από την κύρωση στην ολομέλεια της Βουλής της πρώτης τροποποίησης της σύμβασης, η οποία αφορά στην εκμετάλλευση των πετρελαίων στον Πρίνο και στη Νότια Καβάλα.

H τροποποίηση αυτή κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να... αντιμετωπιστεί το ζήτημα εναρμόνισης της αρχικής σύμβασης με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας περί υδρογονανθράκων (Ν.2289/1995), όπως αυτές έχουν επικαιροποιηθεί με τον νόμο 4001/2011.

Έτσι, η χρονική ισχύς των αδειών εκμετάλλευσης των ανάδοχων εταιριών Energean Oil & Gas και της θυγατρικής της, «Καβάλα Oil» για τα πετρέλαια του κόλπου της Καβάλας, διαμορφώνονται πλέον στα 25 έτη με δικαίωμα παρατάσεων για δύο επιπλέον πενταετίες.

Στο φορολογικό πεδίο, οι δύο εταιρίες, που θα εκμεταλλεύονται τους υδρογονανθράκες, υποχρεούνται πια σε φορολογία 20% με επιπλέον 5% περιφερειακό φόρο για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Επιπλέον, καθορίζεται σε νέα βάση η υποχρέωση του αναδόχου, δηλαδή των δύο επιχειρήσεων, για καταβολή royalties στο Δημόσιο. Τα royalties υπολογίζονται με προοδευτικό συντελεστή επί του ετησίου ακαθαρίστου εισοδήματος του αναδόχου πριν την έκπτωση οποιασδήποτε δαπάνης, ενώ διαμορφώνονται για μέση ημερήσια παραγωγή πετρελαίου έως 2.500 βαρέλια σε 0%, από 2.501 - 5.000 σε 3%, από 5.001 - 10.000 σε 6% και από 10.001 και πάνω σε 10%.

Τα απολήψιμα αποθέματα της περιοχής εκμετάλλευσης του Πρίνου (το σύνολο των παραγωγικών πεδίων, συμπεριλαμβανομένου και του «Έψιλον») εκτιμώνται στα 19 εκατ. βαρέλια με δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης.

Παράλληλα, θα διατηρηθούν σχεδόν 300 θέσεις εργασίας στην Kavala Oil, καθώς και 80 υπεργολαβικές θέσεις στην τοπική αγορά της Καβάλας.

Να σημειωθεί ότι η κοινοπραξία της Energean Oil & Gas, με την καναδική Petra Petroleum και την αμερικανική Schlumberger, που είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής τεχνικών υπηρεσιών για έρευνες υδρογονανθράκων διεθνώς, συμμετέχει και στις παραχωρήσεις για έρευνες για πετρέλαια σε Πατραϊκό, Κατάκωλο και Ιωάννινα.

Πηγή Ημερησία
Άρθρο Δημήτρης Διαμαντίδης
Bookmark and Share