Ρύζι, πατάτες και όσπρια τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση |
Όπως κατέγραψε έρευνα του τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου σε..συνεργασία με την ΕΚΠΟΙΖΩ, με θέμα: “Διατροφή και Οικονομική κρίση”, το βασικό κριτήριο για την επιλογή τροφίμων και του καθημερινού γεύματος είναι το κόστος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, οι Έλληνες έχουν ελλατώσει κατά 63,7% την κατανάλωση κρέατος, αντίστοιχα την κατανάλωση ψαριών κατά 60,5%, γλυκών κατά 51,2% και του αλκοόλ κατά 48,8%.
Μην μπορώντας πλέον αρκετές οικογένειες να ξοδεύουν πολλά χρήματα για τη διατροφή τους έχουν υιοθετήσει φθηνότερες λύσεις και πλέον μαγειρεύουν πιο συχνά όσπρια, ρύζι και πατάτες κατά 70,8%, λαχανικά κατά 46,9% ενώ οι μισοί (50,2%) το “έχουν ρίξει” και στο ψωμί, που ως γνωστόν φέρνει πιο γρήγορα αίσθημα κορεσμού.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν σε ποσοστό 44% ότι το εισόδημά τους δεν επαρκεί για την κάλυψη των καθημερινών διατροφικών αναγκών.
Επίσης το 93% δηλώνει ότι έχει περιορίσει τις εξόδους για φαγητό.