Σαμαράς:" Ελλάδα-Τουρκία να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι να συνεννοηθούμε" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Σαμαράς:" Ελλάδα-Τουρκία να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι να συνεννοηθούμε"

«Η σημερινή ημέρα είναι μία καλή ημέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 
Περισσότεροι από 20 υπουργοί των δύο χωρών συναντήθηκαν, συζήτησαν και αναζητούν νέα πεδία συνεργασίας που θα ενισχύσουν τους δεσμούς μας. 
Δεκάδες επιχειρηματίες από τις δύο χώρες συναντιούνται σήμερα και επεξεργάζονται αμοιβαία επωφελείς πρωτοβουλίες».

Μ’ αυτή τη φράση ο Αντώνης Σαμαράς, απευθυνόμενος στον Ταγίπ Ερντογάν,  εξέφρασε την... ικανοποίησή του για το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι στην Κωνσταντινούπολη.

Συμφωνίες τεράστιας σημασίας
Αναφερόμενος στις συμφωνίες που υπογράφτηκαν ανάμεσα στους υπουργούς των δύο χωρών, ο πρωθυπουργός μίλησε για μία συνεργασία που παλαιότερα λεγόταν «συνεργασία σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής, αλλά εγώ τα λέω πολιτικής της καθημερινότητας, που όμως έχουν τεράστια, όχι μόνο συμβολική, πρακτική, καθημερινή αξία και σημασία». Κι αυτό διότι, μεταξύ άλλων, «δημιουργεί θέσεις εργασίας, παράγει προϊόντα, πλούτο και γεννάει ευκαιρίες για ανάπτυξη».

Χωρίς να αναφερθεί ευθέως στα «καυτά» θέματα που δημιουργούν εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα), ο κ. Σαμαράς μίλησε για την «ικανότητα Ελλήνων και Τούρκων να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι και να συνεννοηθούμε». Η οποία, όπως είπε, «δείχνει ένα δρόμο, ότι, ναι, η Ελλάδα και η Τουρκία μοιράζονται μία ιστορία φορτισμένη, αλλά είμαστε ιστορικοί λαοί με μακρά διαδρομή και στην περιοχή, αλλά και με ρόλο πρωταγωνιστικό, με συναίσθηση του αποτυπώματος που έχουμε αφήσει στο πέρασμά μας και του ρόλου που, εκ των πραγμάτων, παίζουμε για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».
Επισημαίνοντας ότι η σχέση των δύο χωρών δεν είναι ευθύγραμμη, ο κ. Σαμαράς μίλησε για τον «χρυσό κανόνα» που πρέπει να διέπει τις προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων – δηλαδή τον αλληλοσεβασμό, το Διεθνές Δίκαιο και την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας».


Μειονότητες, Κυπριακό, ΑΟΖ
Απευθυνόμενος στον κ. Ερντογάν σχολίασε την αναφορά του στις μειονότητες: «Πιστεύω ότι είναι υποχρέωση της κάθε Πολιτείας να προστατεύει όλους τους πολίτες της κάτω από τις αρχές της Ισονομίας, της ισοπολιτείας και του Σεβασμού των δικαιωμάτων τους, όπως αυτά διασφαλίζονται από το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες».

Ειδική αναφορά, όπως αναμενόταν, έκανε στο Κυπριακό: «Είναι αλήθεια ότι παραμένει ανεπίλυτο εδώ και 40 χρόνια. Είναι μία αλήθεια που πρέπει να αλλάξει. Η επίλυση του Κυπριακού στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και η επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα, θα δώσει νέα δυναμική στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, θα διαμορφώσει ένα νέο περιβάλλον ασφάλειας, ειρήνης, συνεργασίας και φιλίας για τους λαούς μας».

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για το αν συζήτησε με τον Τούρκο πρωθυπουργό το θέμα της ΑΟΖ, ο κ. Σαμαράς περιορίσθηκε να πει ότι δεν είναι αυτή η κατάλληλη ώρα «για να πούμε λεπτομέρειες». Πρόσθεσε πάντως ότι «το δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο υπάρχει πάντοτε για την ΑΟΖ».
Bookmark and Share