Σένγκεν: μπλόκο σε Βουλγαρία-Ρουμανία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Σένγκεν: μπλόκο σε Βουλγαρία-Ρουμανία

Οι λαθρομετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη θα συνεχίσουν να έχουν σαν μοναδική χερσαία οδό την Ελλάδα, μετά την αναβολή της εξέτασης του αιτήματος των δύο χωρών, που επετεύχθη υπό την απειλή γερμανικού βέτο.

  • Μία εισδοχή Βουλγαρίας και Ρουμανίας στη Ζώνη Σένγκεν, εκτιμάται ότι θα οδηγούσε σε αποκλιμάκωση το κύμα παράμονης μετανάστευσης προς την Ελλάδα ωστόσο οι φιλοι μας Γερμανοί δεν το επέτρεψαν..

 Το Βερολίνο επισήμως εξέφρασε, μαζί με τους δορυφόρους του,την Αυστρία, την..Ολλανδία και άλλους, την αμφιβολία του για την εφαρμογή του νόμου στις δύο αυτές χώρες. Ο Χανς Πίτερ Φρίντριχ είπε στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεν πληρούν τα κριτήρια για να ενταχθούν στην ζώνη των 26 χωρών στην οποία η διέλευση στα σύνορα γίνεται χωρίς βίζα.

«Υπάρχουν κάποιες αδυναμίες, όπως η λειτουργικότητα του δικαστικού συστήματος, που μας αποτρέπει από το να πούμε: εγκαταλείψτε τα σύνορα», είπε ο Φρίντριχ, για να παραδεχθεί στη συνέχεια ότι η Γερμανία φοβάται πως ένα κύμα φτωχών ανθρώπων θα μετανάστευε στη Γερμανία αναζητώντας καλύτερο κράτος πρόνοιας. «Πρέπει να δούμε συνολικά την εικόνα της χώρας, ως προς το οργανωμένο έγκλημα, τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και την διαφθορά», προσέθεσε.

Οι Βούλγαροι αντέδρασαν ήπια, με τον ομόλογό του Τσβέταν Τσβετάνοφ να λέει ότι «η Βουλγαρία πληροί τα κριτήρια από το 2011», αλλά υποσχέθηκε «εποικοδομητικό, ανοιχτό και διαφανή διάλογο» με τις Βρυξέλλες.

Ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς επέκρινε τη στάση της χώρας του, τονίζοντας ότι η ΕΕ είναι κοινότητα δικαιωμάτων. «Απορρίπτω τα πολιτικά κριτήρια», σημείωσε.

Η εισδοχή Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην Ζώνη Σένγκεν, αν και όταν συμβεί, θα έχει μεγάλη σημασία και για την Ελλάδα, καθώς θα δημιουργήσει μία συνεχή χερσαία οντότητα από την κεντρική Ευρώπη μέχρι τα σύνορα με την Τουρκία. Ετσι, εκτιμάται ότι θα περιοριστεί αντίστοιχα το κύμα της λαθρομετανάστευσης προς την Ελλάδα που κατευθύνεται προς τα λιμάνια της δυτικής Ελλάδας.
Bookmark and Share