Η πρώτη «γλυκιά» επένδυση των Γάλλων επί ελληνικού εδάφους στη μετά μνημονίου εποχή, βρίσκεται προ των πυλών.
Μια γαλλική συνεταιριστική... εταιρεία που φέρει τον τίτλο ενός εκ των ισχυρότερων παικτών παραγωγής λευκής ζάχαρης στη Γαλλία, θεωρείται ο επικρατέστερος μνηστήρας για την εξαγορά της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
Η Cristal Union, που διοικείται από έναν παραγωγό ζαχαρότευτλων, ονόματι Ολιβιέ ντε Μποάν, κερδίζοντας το χρίσμα του προτιμητέου υποψηφίου από τον εκκαθαριστή της ATEbank, είναι πλέον το ακλόνητο φαβορί για την απόκτηση του 82,33% της Βιομηχανίας. Οι Γάλλοι πρόσφεραν για την εξαγορά της Βιομηχανίας Ζάχαρης 50 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα αναλαμβάνουν και τις δανειακές υποχρεώσεις της βιομηχανίας που ανέρχονται σε 130 εκατ. ευρώ, για τις οποίες φέρονται να έχουν ζητήσει κούρεμα κατά 40%. Η παράμετρος του δανεισμού αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στο ποια από τις υπάρχουσες δεσμευτικές προσφορές θα γινόταν αποδεκτή.
Στα χνάρια του μπαμπά
Γεννημένος το 1967 στη Μάρνη της Γαλλίας ο Ολιβιέ ντε Μποάν, πρόεδρος της Cristal Union, βαδίζει στα χνάρια του πατέρα του Ζακ ντε Μποάν, έχοντας βάλει σκοπό να καταστήσει ισχυρό παίκτη στην ευρωπαϊκή αγορά τον γαλλικό συνεταιρισμό παραγωγής ζάχαρης.
Οπως ο πατέρας του μετέτρεψε τον συνεταιρισμό παραγωγής σιτηρών της Καμπανίας σε παγκόσμιο παίκτη, έτσι και ο σημερινός διεκδικητής της ελληνικής βιομηχανίας ζάχαρης στοχεύει στο να δημιουργήσει έναν ισχυρό πόλο στον αγροτοδιατροφικό τομέα στην Ευρώπη και όχι μόνο.
Πέραν της διαρκούς διεύρυνσης του γαλλικού συνεταιρισμού μέσω εξαγορών, με σημαντικότερη από την εποχή της ίδρυσής του την απορρόφηση της βιομηχανίας Vermandoise, ο Ολιβιέ ντε Μποάν αναζητεί νέες συνεργασίες εντός και εκτός Ευρώπης.
Εκτός από την επιθυμία ένταξης της EBZ στο άρμα της Cristal Union, o Γάλλος αγρότης και κτηνοτρόφος ετοιμάζει συμφωνίες σε χώρες όπως η Ιταλία και η Αλγερία για τη διάθεση νέων προϊόντων, όπως η στέβια, που θεωρείται η ζάχαρη του μέλλοντος.
Ο 46χρονος Γάλλος συνεταιριστής βούτηξε νωρίς στα βαθιά αναλαμβάνοντας τα ηνία της οικογενειακής αγροτικής επιχείρησης που διαθέτει σχεδόν 3.000 στρέμματα γης, καλλιεργώντας εκτός από τεύτλα και δημητριακά. Παράλληλα, είναι και κτηνοτρόφος εκτρέφοντας εκατοντάδες βοειδή. Το 2011 έγινε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Cristal Union. Δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για το 82,33% της ΕΒΖ, εκτός από τη γαλλική Cristal Union, κατέθεσαν η Polski Cukier από την Πολωνία, η Litex Commerce από τη Βουλγαρία και η Sunoko από τη Σερβία.
Ο γαλλικός συνεταιριστικός όμιλος δημιουργήθηκε το 2000 από τη συνένωση τεσσάρων συνεταιρισμών με σκοπό την ενίσχυση της θέσης τους στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που άρχισε να διαμορφώνεται στην παγκόσμια αγορά.
Εχει 10 μονάδες παραγωγής, παράγει σε ετήσια βάση 1,1 εκατ. τόνους λευκής ζάχαρης και συνεργάζεται με 6.000 τευτλοπαραγωγούς, ενώ απασχολεί 1.500 άτομα προσωπικό.
Το μέγεθος του συνεταιριστικού ομίλου αποτυπώνει ο τζίρος του ομίλου που την οικονομική χρήση 2011-2012, ανήλθε σε 1,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, συνεργάζονται ήδη με την ΕΒΖ, καθώς παράγουν φασόν ζάχαρη για την ελληνική εταιρεία και μόνο μέσω της Cristal Union έχει προμηθεύσει αρκετές φορές την ελληνική αγορά. Η γαλλική εταιρεία διαθέτει δύο γνωστά brand names «Daddy» και «Erstein», ωστόσο δεν περιορίζεται μόνο σε αυτή, καθώς παράγει επίσης αιθανόλη και αλκοόλη για τις βιομηχανίες τροφίμων, ποτών, καλλυντικών.
Επιστροφή στα κέρδη ύστερα από 6 χρόνια
«Προίκα» η ποσόστωση και τα ακίνητα
Η «προίκα» της εθνικής ποσόστωσης των 151.000 τόνων ζάχαρης, που μπορεί να μεταφερθεί και να παραχθεί και σε άλλη χώρα, καθώς και η ακίνητη περιουσία που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, αποδείχθηκαν ικανό δέλεαρ στα μάτια των Γάλλων.
Η κεφαλαιοποίηση της ΕΒΖ ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο η αξία των οικοπέδων που εδρεύουν τα εργοστάσια της εταιρείας έχει εκτιμηθεί ότι φθάνει τα 28,7 εκατ. ευρώ. Η ΕΒΖ διατηρεί σήμερα σε λειτουργία τρία ζαχαρουργεία, σε Πλατύ, Σέρρες και Ορεστιάδα, ενώ έχει υπό πλειοψηφικό έλεγχο δύο θυγατρικές στη Σερβία, την «AD Fabrica Secera Crvenka», στην οποία κατέχει ποσοστό άνω του 80%, και την «AD Fabrica Sajkaska», στην οποία η συμμετοχή της ανέρχεται σε 92,32%. Οι δύο αυτές μονάδες στη Σερβία παράγουν το 45% των αναγκών της γειτονικής χώρας σε ζάχαρη.
Σε τροχιά κερδοφορίας
Η εταιρεία μετά έξι οικονομικές χρήσεις επανήλθε σε τροχιά κερδοφορίας. Σε αυτή τη θετική εξέλιξη συμβάλλει η μεγάλη μείωση του προσωπικού (290 εργαζομένοι από 600 μόνιμους που απασχολούσε), η μείωση του επιτοκίου δανεισμού της, καθώς και η μείωση των αμοιβών του προσωπικού. Το περιθώριο μεικτού κέρδους διαμορφώθηκε για τον όμιλο στο 22,2% έναντι 10,5% της προηγούμενης χρήσης. Τα EBITDA ανήλθαν στα 26,2 εκατ. ευρώ, από 12,2 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα καθαρά αποτελέσματα του ομίλου έπειτα από φόρους έφτασαν τα 2,9 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 9,3 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου του 2011. Αντιθέτως, ο κύκλος εργασιών του ομίλου (συμπεριλαμβανομένων των δύο θυγατρικών στη Σερβία) μειώθηκε κατά 10,5%, στα 229 εκατ. ευρώ.Πηγή Έθνος.