"Η Κύπρος καταστράφηκε με την έκρηξη στο Μαρί" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

"Η Κύπρος καταστράφηκε με την έκρηξη στο Μαρί"

Τη δική τους εκδοχή για την τραγική πορεία της κυπριακής οικονομίας τα τελευταία χρόνια έδωσαν ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής που διορίστηκε από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο πρώην υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης και η γενική ελέγκτρια του κράτους Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.


 Ο κ. Σταυράκης υπεραμύνθηκε τη... πολιτικής που ακολούθησε ο ίδιος ως υπουργός της κυβέρνησης Χριστόφια, υποστηρίζοντας ότι η οικονομία της Κύπρου διαλύθηκε από τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011 στο Μαρί και από τις τράπεζες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σταυράκης πριν διοριστεί υπουργός ήταν διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου.

«Αν ήξερα», ανέφερε, «ότι θα προέκυπταν τεράστιες ζημιές από την έκρηξη στο Μαρί, καθώς και τεράστιες ζημιές λόγω των τραπεζών, θα λαμβάναμε περισσότερα μέτρα. Εκ των υστέρων», σημείωσε, «θεωρώ ότι τα μέτρα που λήφθηκαν δεν ήταν αρκετά».

Στην κατάθεσή του άφησε αιχμές και για την κυβέρνηση στην οποία υπηρέτησε, σημειώνοντας πως «πολλές φορές απέρριπτε εισηγήσεις του υπουργείου Οικονομικών, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις κατά τις οποίες μέτρα τα οποία ενέκρινε η κυβέρνηση, απορρίπτονταν από τα πολιτικά κόμματα», όπως η αύξηση του εταιρικού φόρου και η φορολόγηση ακίνητης περιουσίας. Μ. ΚΑΛΑΤΖΗΣ

Η γενική ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η οποία με τις ετήσιες εκθέσεις της έκρουσε πολλές φορές τον κώδωνα του κινδύνου, υποστήριξε ότι «σε μια χώρα όπου επικρατεί η ανοχή, η αναξιοκρατία, η ευθυνοφοβία και μερικές φορές η απαξίωση των νόμων και θεσμών, μια ανθρώπινη τραγωδία όπως αυτή στο Μαρί και μια οικονομική τραγωδία όπως η σημερινή ήταν περίπου προδιαγεγραμμένες».

Η κυρία Γιωρκάτζη σημείωσε ακόμα πως η φοροδιαφυγή και τα αδήλωτα εισοδήματα δημιουργούν σοβαρότατο πρόβλημα
Bookmark and Share