Μη βιαστείτε να απαντήσετε...
Έρευνα του Cass Business School του Λονδίνου έδειξε ότι «χιμπατζήδες» θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερη διαχείριση κινδύνων στη χρηματιστηριακή αγορά και να δώσουν υψηλότερες αποδόσεις, σε σχέση με ορισμένες συμβατικές μεθόδους.
Στην έρευνα, ένας υπολογιστής κλήθηκε να συνθέσει με τυχαίο τρόπο ένα χρηματιστηριακό δείκτη από ένα δείγμα 1.000 μετοχών -σαν να βάζαμε ένα χιμπατζή να κάνει την επιλογή. Αυτό επαναλήφθηκε δέκα εκατομμύρια φορές και τα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν με βάση τα μηνιαία στοιχεία των αμερικανικών μετοχών κατά τα τελευταία 40 χρόνια.
Το αναπάντεχο αποτέλεσμα ήταν ότι σχεδόν όλοι εκ των δέκα εκατομμυρίων δεικτών που δημιουργήθηκαν με αυτόν τον τυχαίο τρόπο εμφάνισαν καλύτερη απόδοση σε σχέση με ορισμένες συμβατικές προσεγγίσεις, όπως της σταθμισμένης κεφαλαιοποίησης (capitalization-weighted index).
«Τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος δείχνουν ότι πολλοί από αυτούς τους 'χιμπατζήδες' διαχειριστές κεφαλαίων θα παρήγαγαν καλύτερες αποδόσεις από εκείνους που θα παρήγαγαν εναλλακτικές τεχνικές» δήλωσε ο καθηγητής Αντριου Κλερ, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.
«Εντούτοις, ίσως το πιο εκπληκτικό από όλα είναι ότι σχεδόν όλοι από αυτούς τους δέκα εκατομμύρια 'χιμπατζήδες' διαχειριστές κεφαλαίων νικούν τους δείκτες σταθμισμένης κεφαλαιοποίησης», πρόσθεσε ο καθηγητής Κλερ.