Οικονομική καταστροφή για τους φραουλοπαραγωγούς.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Οικονομική καταστροφή για τους φραουλοπαραγωγούς..

 

Έντονο είναι το μποϊκοτάζ που δέχονται οι εξαγωγές για τη φράουλα της Μανωλάδας, με τις επιπτώσεις να τρομάζουν τους παραγωγούς αλλά και τους κατοίκους της Ηλείας.


Σύμφωνα με... το patrisnews, ακυρώθηκαν παραγγελίες προς τη Ρωσία και την Ουγγαρία, ενώ πληροφορίες λένε πως, μεγάλοι «πελάτες» της περιοχής ζητούν την αλλαγή της ονομασίας προέλευσης του προϊόντος, προκειμένου να μην πλαισιώνει η λέξη Μανωλάδα τις συσκευασίες της φράουλας.

Άλλες πηγές αναφέρουν πως πολλοί παραγωγοί, που πρόλαβαν να εξαγάγουν το προϊόν τους, «έχασαν» τα χρήματά τους, με τους πελάτες να ισχυρίζονται πως εξαιτίας του μποϊκοτάζ το προϊόν που αγόρασαν έμεινε απούλητο.

Τόνοι φράουλας διοχετεύονταν στο εξωτερικό


Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια στιγμή που οι εξαγωγές φράουλας σημειώνουν ραγδαία αύξηση. Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων που επικαλείται η kathimerini.gr, ενώ το 2007 οι ελληνικές εξαγωγές φράουλας ήταν μόλις 4.044 τόνοι με αξία 5,7 εκατ. ευρώ, το 2012 οι εξαγωγές ανήλθαν σε 26.111 τόνους και η αξία των συγκεκριμένων εξαγωγών να αγγίζει πλέον τα 40 εκατ. ευρώ. Το 2012 οι φράουλες εισήλθαν στη λίστα των 100 πιο εξαγώγιμων προϊόντων της Ελλάδας και αποτελούν το 1,09% των εξαγωγών τροφίμων.

Το 43% της ελληνικής φράουλας που εξάγεται, κατευθύνεται στη ρωσική αγορά, εξαγωγές που το 2011 έφτασαν τα 15,2 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η ιταλική αγορά, η οποία απορρόφησε το 16,5% των εξαγωγών φράουλας (5,8 εκατ. ευρώ σε αξία) και η Μολδαβία, όπου η αξία των εξαγωγών φράουλας διαμορφώθηκε το 2011 σε 2,9 εκατ. ευρώ.

Άλλες χώρες στις οποίες εξάγονται οι ελληνικές φράουλες είναι η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Τσεχία, η ΠΓΔΜ, η Κροατία, η Ουκρανία, η Σερβία, η Σλοβενία και η Εσθονία.
Το 95% των καλλιεργειών βρίσκεται στους Νομούς Ηλείας και Αχαΐας, σε έκταση που συνολικά υπερβαίνει τα 12.000 στρέμματα (σ.σ. δεκαπλάσια σε σχέση με το 2003-2004) και ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπολογίζεται σε περίπου 95 εκατ. ευρώ.

Οι «βολές» που δέχεται το προϊόν της φράουλας τις τελευταίες μέρες δεν επηρεάζουν μόνο την τοπική οικονομία της Βουπρασίας και της Βόρειας Ηλείας, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας καθώς η αλυσίδα περιλαμβάνει και τις πρώτες ύλες για την καλλιέργεια και τη συσκευασία του προϊόντος, ενώ μέρος του προβλήματος αγγίζει και την Ισπανία, από την οποία εισάγονται τα περισσότερα φυτά.

Σύμφωνα με παραγωγούς που μίλησαν στο patrisnews, τα νάιλον τα οποία χρησιμοποιούνται στα θερμοκήπια της περιοχής, έρχονται από την Κρήτη, τα τελάρα και τα κεσεδάκια για τη συσκευασία της φράουλας από τη Νάουσα και τα φυτά από την Ισπανία.

Ακόμα, παραγωγοί αναφέρουν στο patrisnews ότι η φετινή χρονιά ξεκίνησε πιο δύσκολα από ποτέ άλλοτε. Ολόκληρα φορτία έφυγαν για τους πελάτες του εξωτερικού σε πολύ χαμηλές τιμές ενώ φορτία που εξήχθησαν δεν πληρώθηκαν ποτέ.

Bookmark and Share