"Η ..ανόητη λιτότητα στην Ευρώπη εμποδίζει την ανάπτυξη", λένε οι Αυστραλοί - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

"Η ..ανόητη λιτότητα στην Ευρώπη εμποδίζει την ανάπτυξη", λένε οι Αυστραλοί

 

Ο αυστραλός υπουργός Οικονομικών Γουέιν Σουάν επέκρινε έντονα την «ανόητη λιτότητα» στην Ευρώπη που εμποδίζει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και τις συνέπειές της οποίας υφίσταται η Ασία.
Και δεν έχει άδικο...



«Πρέπει οι ανεπτυγμένες οικονομίες να απελευθερώσουν την ανάπτυξη την οποία εμποδίζει η ανόητη λιτότητα», δήλωσε οργισμένος ο...υπουργός των Εργατικών στην εφημερίδα Wall Street Journal, πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 που θα διεξαχθεί  στην Ουάσινγκτον.

«Η Ασία δεν μπορεί να συνεχίσει να σηκώνει μόνη της το βάρος να προωθεί τις μεγάλες προσπάθειες για να δοθεί δυναμισμός στην παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε ζητώντας μια πολιτική στροφή υπέρ της ανάπτυξης στις ανεπτυγμένες οικονομίες στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η οικονομία της Ομάδας των 20 πλουσιότερων χωρών και αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη σημείωσε αύξηση 0,5% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012, σε σχέση με το προηγούμενο.

Ωστόσο οι ευρωπαϊκές χώρες έμειναν πίσω με μια συρρίκνωση της οικονομικής τους δραστηριότητας.

Τα προβλήματα της Ευρωζώνης αναμένεται να αποτελέσουν το επίκεντρο των συνομιλιών της συνόδου της G20 στην Ουάσινγκτον.

Η Αυστραλία γνωρίζει μια αδιάλειπτη οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία 21 χρόνια, διατηρώντας ένα αξιοζήλευτο ρυθμό 3,1% του ΑΕΠ της σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2012.

Ωστόσο η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στον τομέα των μεταλλευμάτων λόγω της μεγάλης ζήτησης πρώτων υλών (άνθρακα, σιδηρομετάλλευμα) από τις αναδυόμενες οικονομίες.

Ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ο μεταλλευτικός τομέας στην Αυστραλία θα φθάσει φέτος στο ζενίθ της ανάπτυξής του, πριν από μια βραδεία υποχώρηση, και προειδοποιούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί

για το μέλλον.
Bookmark and Share