Αγρότες: Τους έκαψαν τα φωτοβολταϊκά... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Αγρότες: Τους έκαψαν τα φωτοβολταϊκά...

 
Επένδυσαν περί τις 200.000 ευρώ, παίρνοντας δάνεια από τις τράπεζες με επιτόκιο 9,5% με 10,5% με σκοπό να συμπληρώνουν το εισόδημά τους, αναπληρώνοντας τα κομμένα ποσά των επιδοτήσεων. 
Η έκτακτη εισφορά επί του τζίρου, τα τοκοχρεολύσια και τα έξοδα λειτουργίας καθιστούν ζημιογόνα την επένδυση και τους οδηγούν σε οικονομικό μαρασμό.


 Ο λόγος για τους αγρότες που πείσθηκαν πριν από δυόμισι χρόνια και εντεύθεν να προχωρήσουν στην... υλοποίηση αγροτικών φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 100 KW. Ο στόχος ήταν τα προβλεπόμενα έσοδα να λειτουργήσουν ως αντιστάθμισμα στο συνεχώς μειούμενο κατά κεφαλήν εισόδημά τους και την περικοπή των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, που οδηγούσαν στη ραγδαία μείωση του αγροτικού πληθυσμού και την ερήμωση της υπαίθρου. Έτσι, 6.200 αγρότες επιχείρησαν να στήσουν τη δική τους μονάδα στη θέση όπου καλλιεργούσαν τα αγροτικά προϊόντα και από αυτούς τελικά οι 2.000 κατόρθωσαν να υλοποιήσουν και να θέσουν σε λειτουργία τον σταθμό τους.

Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ

Η επιβολή όμως της έκτακτης εισφοράς, ύψους 25%-30% επί του τζίρου κατά περίπτωση, άλλαξε σε σημείο αφανισμού τα χρηματοοικονομικά δεδομένα των φωτοβολταϊκών σταθμών (Φ/Β) και, όπως καταγγέλλεται από τις ενώσεις αγροτών, δεκάδες οικογένειες οδηγούνται στην οικονομική καταστροφή. Σε αυτή την κατάσταση προωθείται σχέδιο νόμου από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο προβλέπει η έκτακτη εισφορά να φθάσει στο 40%. «Δίνεται πλέον η χαριστική βολή στους αγρότες και αντί για συμπληρωματικό εισόδημα, φλερτάρουμε πλέον έντονα με τις κατασχέσεις και την αναστολή των υπολοίπων δραστηριοτήτων μας», σύμφωνα με την επιτροπή αγώνα που συστήθηκε στο Αγρίνιο για μείωση της έκτακτης εισφοράς. Βάσει στοιχείων της ΠΑΣΕΓΕΣ, οι περισσότεροι αγρότες που λειτουργούν φωτοβολταϊκά έχουν ετήσια ζημιά από 2.500 μέχρι 10.900 ευρώ, ενώ λίγοι κερδίζουν 1.300 με 2.920 ευρώ το χρόνο, χωρίς να υπολογιστεί η φορολόγησή τους. Το 50% των εσόδων πηγαίνει για αποπληρωμή των δανείων, το 40% στην έκτακτη εισφορά και απομένουν τα υπόλοιπα για την κάλυψη των εξόδων.
Οι αγρότες - επενδυτές ξεκίνησαν δυναμικές κινητοποιήσεις, ενώ έχουν ενημερώσει τους βουλευτές. «Είναι πολιτικά απαράδεκτο να αντιμετωπίζονται οι αγρότες που προχώρησαν στην αδειοδοτική διαδικασία για την κατασκευή των φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος μέχρι 100 ΚW με τα ίδια κριτήρια που αντιμετωπίζονται οι άλλοι επενδυτές στις ΑΠΕ», τονίζει η ΠΑΣΕΓΕΣ. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης ανέφερε ότι προσπαθεί, ώστε οι αγρότες να μην αντιμετωπιστούν ως επενδυτές αλλά ως μια ειδική κατηγορία παραγωγών, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα Φ/Β ως ένα συμπληρωματικό εισόδημα. Την Παρασκευή το πρωί έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από δεκάδες αγρότες επενδυτές έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι οποίοι διαδήλωναν «δεν είμαστε επενδυτές ή επιχειρηματίες που από πλεόνασμα χρημάτων αναγκαστήκαμε να στραφούμε στα φωτοβολταϊκά, αλλά φτωχοί και μεροκαματιάρηδες παραγωγοί, που ψάχναμε για συμπληρωματικό εισόδημα», παρουσία του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτου Καραμίχα.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η δυνατότητα κατασκευής φωτοβολταϊκών μονάδων από αγρότες δόθηκε με το νόμο 3581 του 2010, με τις δεσμεύσεις οι μονάδες να είναι μεγέθους έως 100 kw, μη μεταβίβαση για 5 χρόνια, καμία επιδότηση, όπως περιγράφεται σε ενημερωτικό σημείωμα της ΠΑΣΕΓΕΣ. Σήμερα, σύμφωνα με αρμόδιο της Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), υπολογίζεται ότι λειτουργούν 2.000 Φ/Β με συνολική ισχύ 200 MW. Αντίθετα, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών υπολογίζουν ότι λειτουργούν 1.300 με 1.400 Φ/Β. Η συνολική ισχύς των λειτουργούντων φωτοβολταϊκών σταθμών στο διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας ανήλθε σε 1.863 MW πλέον 341 MW. Με τα παραπάνω δεδομένα προκύπτει ότι η συνολική ισχύς (και άρα ο συνολικός κύκλος εργασιών) των αγροτικών Φ/Β σταθμών είναι μόλις το 9% της συνολικής ισχύος (και του τζίρου) των λειτουργούντων φωτοβολταϊκών σταθμών στη χώρα μας. Βάσει αυτού, η ΠΑΣΕΓΕΣ υποστηρίζει ότι η επιβολή έκτακτης εισφοράς της τάξης του 40% στον κύκλο εργασιών όλων των αγροτικών Φ/Β σταθμών θα αντιστοιχεί στο 3,6% των ετήσιων πληρωμών του ΛΑΓΗΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Άρα, λένε οι αγρότες-επενδυτές, η επιβολή της εισφοράς στα αγροτικά Φ/Β πολύ μικρή σημασία διαδραματίζει αναφορικά με τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού του ΛΑΓΗΕ.

ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ
Αγρότες - επενδυτές, προκειμένου να κατασκευάσουν Φ/Β σταθμούς, πήραν δάνεια από τις τράπεζες ύψους από 150.000 μέχρι 210.000 ευρώ, βάσει της έκθεσης της ΠΑΣΕΓΕΣ. Τα οικονομικά στοιχεία λειτουργίας των Φ/Β σταθμών, μετά και την επιβολή της ειδικής προσφοράς, έχουν ως εξής: Ένας αγροτικός Φ/Β σταθμός έχει μέση ετήσια παραγωγή ενέργειας 135.000 kwh, μέσα ετήσια έσοδα από πώληση ηλεκτρικής ενέργειας 54.000 ευρώ. Τα λειτουργικά έξοδα (μέσος όρος) ετησίως φθάνουν τα 4.500 ευρώ. Το μέσο ετήσιο κόστος αποσβέσεων είναι 10.000 ευρώ με απόσβεση εξοπλισμού 5% κατά έτος σε μέσο κόστος εξοπλισμού 200.000 ευρώ. Τα καθαρά έσοδα προ έκτακτης εισφοράς τοκοχρεολυσίων και φόρων είναι 39.500 ευρώ (54.000 - 4.500 - 10.000). Η έκτακτη εισφορά επί του κύκλου εργασιών είναι από 14.580 ευρώ (εισφοράς 27%) μέχρι 21.600 ευρώ (εισφορά 40%). Η ετήσια χρεολυτική δόση, όπως αναφέρθηκε είναι από 18.500 ευρώ μέχρι 28.800 ευρώ. Εάν από τα καθαρά έσοδα αφαιρεθούν οι τόκοι και η έκτακτη εισφορά, προκύπτει ότι οι αγρότες επενδυτές έχουν ζημιά από 2.500 μέχρι 10.900 ευρώ τον χρόνο, ανάλογα το δάνειο που πήραν και το ύψος της έκτακτης εισφοράς. Οι μόνοι που κερδίζουν είναι οι αγρότες επενδυτές που έχουν έκτακτη εισφορά της τάξης του 27% και πήραν δάνειο μετά τον Δεκέμβριο του 2012, με καθαρά έσοδα 2.920 ευρώ το χρόνο και οι αγρότες που έχουν εισφορά 30% και νέο δάνειο που κερδίζουν 1.300 ευρώ το χρόνο.

Ρεπορτάζ:Φώτης Κουτσαμπάρης
Πηγή:Εφημερίδα"Μακεδονία"
Bookmark and Share