«Φράουλες και αίμα.
Η Αθήνα είναι σε κατάσταση σοκ από τους πυροβολισμούς κατά των μεταναστών» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία ιταλικής εφημερίδας, La Repubblica, για τους πιστολέρο – επιστάτες που άνοιξαν πυρ κατά των μεταναστών – εργατών γης στη Μανωλάδα Ηλείας.
«Τα "αφεντικά" στα...φραουλοχώραφα της Μανωλάδας πυροβολούν εν ψυχρώ διακόσιους εργάτες (παράνομους μετανάστες) από το Μπαγκλαντές, οι οποίοι διαμαρτύρονται, γιατί εδώ και έξι μήνες δεν έχουν λάβει την αμοιβή τους. Εικοσιοκτώ τραυματίστηκαν, τρεις δράστες συνελήφθησαν. Η κυβέρνηση υπόσχεται: “Δεν θα γίνουν απελάσεις”», είναι η εισαγωγή του άρθρου.
«Η ελληνική τραγωδία γράφει μια από τις πιο δραματικές σελίδες της: την παραλίγο σφαγή στη Μανωλάδα. Τα αφεντικά του κάμπου της ελληνικής πρωτεύουσας της φράουλας – μίας έκτασης που απέχει 250 χλμ. νοτιοδυτικά από την Αθήνα – πυροβόλησαν περίπου 200 παράνομους μετανάστες από το Μπαγκλαντές που διαμαρτύρονταν γιατί δεν είχαν πληρωθεί τη δουλειά έξι μηνών», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, μεταφέροντας τις δηλώσεις ενός από τους μετανάστες, του Mohamed Lendu Miha ο οποίος είπε: «Μας πυροβόλησαν σαν να είμαστε σκυλιά».
Αρκετές φορές στο παρελθόν, όπως γράφει το κείμενο, η Πελοπόννησος έχει γίνει θέατρο βίαιων επεισοδίων, με μετανάστες να βασανίζονται ενώ σύρονται από αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, ενώ «η τραγωδία της Μανωλάδας είναι μία ακόμα παρενέργεια της κρίσης χρέους».
Το «βραχυκύκλωμα», όπως εξηγεί ο συντάκτης, δεν περιλαμβάνει μόνο από τα spread, το χρηματιστήριο ή τις διεθνείς συνόδους κορυφής, αλλά πολλά καθημερινά δράματα όπως αυτό στις καλλιέργειες φράουλας.
Επιπλέον, το δημοσίευμα επεκτείνει το θέμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τον τελευταίο καιρό οι μετανάστες λέγοντας ότι το περιστατικό αποτελεί «πρόβλημα ενός άλλου προβλήματος. Στη χώρα υπάρχουν πάνω από 1,3 εκατομμύρια μετανάστες (πάνω από 10% εκ των οποίων είναι μη νόμιμοι), οι οποίοι έχουν γίνει αποδιοπομπαίοι τράγοι των οικονομικών δυσκολιών της Αθήνας. Οι νέο-ναζί της Χρυσής Αυγής οργανώνουν πραγματικές αποστολές τιμωρίας εναντίον τους και πριν μερικούς μήνες η πακιστανική κοινότητα της πρωτεύουσας οργάνωσε μια μεγάλη διαδήλωση που έφερε δέκα χιλιάδες κόσμου στο Σύνταγμα».
Το δημοσίευμα κλείνει, κάνοντας αναφορά στο πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης Ξένιος Ζευς, χάρη στον οποίο «η αστυνομία προχώρησε στην απέλαση 66.000 ανθρώπων μέσα στο 2012».
Ωστόσο, την ίδια ώρα, υπενθυμίζεται η πρόσφατη δήλωση του Φρανσουά Κρεπό, Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, ο οποίος είπε: «είμαι πολύ ανήσυχος για το ξενοφοβικό κύμα στην Ελλάδα. Εύχομαι η κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να το σταματήσει».