Προς άτυπη παράταση 10 ημερών για ΔΕΠΑ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Προς άτυπη παράταση 10 ημερών για ΔΕΠΑ

 

Νέα, τρίτη αυτή τη φορά, παράταση στον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου δίνει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων καθώς η Gazprom ζητά περισσότερες εγγυήσεις για την είσπραξη των χρεών που έχουν συσσωρευτεί στην εταιρεία από ανεξόφλητους λογαριασμούς πελατών της.



Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να... δώσει άτυπη 10ήμερη παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών από τους διεκδικητές της ΔΕΠΑ. Πρόκειται για την τρίτη παράταση. Η πρώτη προθεσμία ήταν στις 29 Απριλίου, η δεύτερη στις 10 Μαΐου και τώρα θα μετατεθεί για τις 20 Μαΐου.

Πηγές αναφέρουν ότι οι Ρώσοι της Gazprom από την αρχή της δεύτερης και τελικής φάσης του διαγωνισμού είχαν εγείρει δύο μείζονα θέματα για τη συμμετοχή τους στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Το πρώτο είχε να κάνει με το ύψος της εγγυητικής επιστολής που θα έπρεπε να καταβάλουν για την υποβολή της προσφοράς τους και το δεύτερο με τις οφειλές ύψους 440 εκατ. ευρώ που έχουν οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και βιομηχανίες που αγοράζουν φυσικό αέριο από τη Δημόσια Επιχείρηση.

Στο ζήτημα της εγγυητικής επιστολής, η Gazprom ζητούσε αλλαγή του όρου του διαγωνισμού σύμφωνα με τον οποίο ο πλειοδότης θα πρέπει να δώσει το 20% επί του τιμήματος για την εξαγορά της επιχείρησης.

Το ποσοστό

Οι Ρώσοι, μπροστά στο ενδεχόμενο η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν να απορρίψει την πώληση της ΔΕΠΑ προς αυτούς στην περίπτωση που θα είναι πλειοδότης, δεν θέλουν το ποσοστό αυτό να παρακρατηθεί -σύμφωνα με τον όρο του διαγωνισμού- από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Οι δύο πλευρές, ΤΑΙΠΕΔ και Gazprom, φέρονται να είναι κοντά σε συμφωνία για τη μείωση του 20%.

Ωστόσο, το μεγάλο «αγκάθι» για τους Ρώσους είναι τα χρέη στη ΔΕΠΑ. Αυτά έχουν προκληθεί από τη στρεβλή λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και για την ακρίβεια από τον τρόπο με τον οποίο η ΔΕΗ συμψηφίζει τα έσοδα και τα έξοδά της από την παραγωγή και πώληση ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι ιδιώτες παραγωγοί ρεύματος βρίσκονται να οφείλουν περί τα 300 από τα 440 εκατ. ευρώ, δεν πληρώνονται από το σύστημα των συναλλαγών (ΛΑΓΗΕ) της αγοράς ηλεκτρισμού, λόγω της προαναφερόμενης στρέβλωσης.

Πρόσφατα, οι ιδιώτες παραγωγοί έδωσαν στη ΔΕΠΑ ως εγγύηση τα τιμολόγια για την πληρωμή τους από το ΛΑΓΗΕ αλλά φαίνεται ότι η Gazprom ζητά περαιτέρω εξασφαλίσεις και προφανώς οριστική επίλυση των στρεβλώσεων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
Bookmark and Share