- Πάνω από 1.000 είναι οι πλεονάζοντες καθηγητές στη Θεσσαλονίκη, σε ένα σύνολο περίπου 8.500 εκπαιδευτικών που υπηρετούν στις δύο Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον νομό.
Τα «πρωτεία» κρατούν οι καθηγητές που διδάσκουν το μάθημα της...
Πληροφορικής, ενώ οι συνδικαλιστές από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι οι πλεονάζοντες καθηγητές φτάνουν τους 2.000 και «θα βρεθούν στο έλεος των υποχρεωτικών μετακινήσεων από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη».
Λόγω των πιέσεων τον γρίφο του πλεονάζοντος προσωπικού αλλά και εκείνον για τα κενά θα λύσει το υπουργείο Παιδείας, αφού πάρει τις σχετικές λίστες από τις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης.
Οπως είπε στο «Εθνος» η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Αλκηστις Ζερβοπούλου, σε ένα σύνολο 4.500 εκπαιδευτικών υπάρχουν περίπου 570 καθηγητές που πλεονάζουν, «ο αριθμός αυτός όμως είναι πλασματικός, γιατί αναφέρεται στο σήμερα.
Τον Σεπτέμβριο που θα ανοίξουν τα σχολεία θα είναι πολύ μικρότερος, γιατί δεν υπολογίζονται σήμερα οι συνάδελφοι που θα βγουν το καλοκαίρι στη σύνταξη, τα κενά που θα δημιουργηθούν για λόγους υγείας, εκπαιδευτικές άδειες κ.ά.».
Ανάλογη η εικόνα που έδωσε και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Παύλος Ματζιάρης, στην οποία υπηρετούν 4.200 καθηγητές, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης.
«Αυτήν τη στιγμή έχουμε 590 καθηγητές ως πλεονάζον προσωπικό, αλλά το νούμερο αυτό δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, καθώς δεν υπολογίζει όσους εκπαιδευτικούς θα αποχωρήσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο», μας είπε ο κ. Ματζιάρης.
Οι πίνακες με τις εκτιμήσεις των ΠΥΣΔΕ θα συγκεντρωθούν στις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης και από εκεί θα σταλούν τις επόμενες εβδομάδες στο υπουργείο Παιδείας για να πάρει τις τελικές αποφάσεις.
Λίστες
Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργο Καρατάσιο, «ακόμη δεν έχει γίνει η διαδικασία καταγραφής τόσο του πλεονάζοντος προσωπικού όσο και των κενών. Θα πάρουμε τις λίστες με τις εκτιμήσεις των ΠΥΣΔΕ, θα προσθέσουμε τις δικές μας και μόλις ολοκληρωθεί ο κατάλογος, θα φύγει για τις κεντρικές υπηρεσίες.
Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστές ζητούν την άμεση απόσυρση του προεδρικού διατάγματος για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις αλλά και εκείνου για την αξιολόγηση. Με ανακοίνωσή τους οι Γ', Δ' και Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση «για την εφαρμογή αντιεκπαιδευτικών μέτρων που ισοδυναμούν με λαιμητόμο των εργατικών μας δικαιωμάτων» και καλούν τους καθηγητές «σε συνεχή αγώνα όλο το επόμενο διάστημα».Πηγή Έθνος.