103.458 δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει μέχρι το 2016! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

103.458 δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει μέχρι το 2016!

 

  • Τι προβλέπει το νέο Μνημόνιο για απολύσεις, δαπάνες του δημόσιου τομέα και φορολογία.
  • Υπό αυστηρά όρια θα κινείται από εδώ και πέρα η κυβέρνηση σε σειρά τομέων της οικονομίας.




 Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο μπορεί αυτή τη φορά να... μην «έκρυβε» κάποια δυσάρεστη έκπληξη σε μέτρα, όπως μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά θέτει ανώτατα όρια που περιορίζουν τα περιθώρια της κυβέρνησης για την άσκηση χαλαρότερης δημοσιονομικής πολιτικής που θα μπορούσε να εφαρμοστεί εν όψει εκλογών.

Οπως αναφέρεται στο Μνημόνιο, τίθενται όρια για:

1. Τις δαπάνες του δημοσίου τομέα. Ολα τα υπουργεία έχουν συγκεκριμένη πίστωση τόσο για φέτος, όσο και για τα επόμενα χρόνια που δεν θα πρέπει να την υπερβούν. Ετσι, δεν θα μπορούν σε καμία περίπτωση να αποκλίνουν από τους στόχους (εκτός εάν προκύψει έκτακτη ανάγκη) και κατ' επέκταση θα πρέπει να προσαρμόσουν τις δαπάνες τους στις απαραίτητες ανάγκες.

2. Τις εγγυήσεις που θα μπορεί να αναλαμβάνει το κράτος για φορείς της γενικής κυβέρνησης και επιχειρήσεις.

3. Τις υποχρεώσεις που δεν έχουν πληρωθεί για πάνω από 90 ημέρες και αφορούν υπουργεία, νοσοκομεία και επιστροφές φόρων.

4. Τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

5. Το συνολικό χρέος του δημόσιου τομέα.

6. Τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Από εδώ και πέρα η κυβέρνηση θα πρέπει να λειτουργεί με τη φιλοσοφία «πόσους μπορώ να πληρώσω».

Στο πλαίσιο αυτό, το επικαιροποιημένο Μνημόνιο περιλαμβάνει πίνακα με τον ακριβή αριθμό εργαζομένων στο Δημόσιο κατ' έτος, μέχρι και το 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, από 727.458 εργαζόμενους που είχε το Δημόσιο το 2012, θα πρέπει το 2016 να έχουν αποχωρήσει χωρίς να αντικατασταθούν 103.458 υπάλληλοι.

Μάλιστα, ειδικά για την αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα, το Μνημόνιο προβλέπει και ακριβή αριθμό υποχρεωτικών αποχωρήσεων ανά τρίμηνο που θα πρέπει να υλοποιηθούν φέτος και το 2014. Ευρωπαίοι τεχνοκράτες καλούν την κυβέρνηση να απολύσει «χιλιάδες» δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι είτε έχουν προσληφθεί με πλαστά πιστοποιητικά, είτε δεν εμφανίζονται καν στην εργασία τους και να προσλάβει στη θέση τους καταρτισμένους νέους, κυρίως στο υπουργείο Οικονομικών, όπου υπάρχουν σοβαρές ανάγκες.

Φοροδιαφυγή

Πέραν τούτου, έμφαση δίνεται στο Μνημόνιο στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην καλύτερη είσπραξη των φόρων και των καθυστερούμενων οφειλών, ενώ τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνωρίζουν την αποτυχία στην είσπραξη των προβλεπόμενων εσόδων από την εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Ταυτόχρονα αναφέρεται ότι τον Ιούνιο θα εξεταστεί το θέμα της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση. Οπως τονίζεται στην έκθεση, τα περισσότερα οφέλη για τον προϋπολογισμό θα προέλθουν από την κατάργηση των επιδομάτων, από την αναμόρφωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων και τη διατήρηση των τεκμηρίων. Ωστόσο, τα τεκμήρια το 2014 καταργούνται και θεσπίζεται το περιουσιολόγιο. Στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα περιέχονται αναλυτικά στοιχεία για το περιουσιακό (εισοδήματα, ακίνητα, καταθέσεις), αλλά και το καταναλωτικό προφίλ των φορολογουμένων που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, ασφαλιστήρια ζωής, ακόμα και τους λογαριασμούς τηλεφώνου, αλλά και την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

Ταυτόχρονα, το Μνημόνιο περιγράφει τις δράσεις που πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση στους επόμενους μήνες για την αναδιάρθρωση των φορολογικών διαδικασιών.

Ειδικότερα:

1. Από τον Σεπτέμβριο οι επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι θα υποχρεούνται να πληρώνουν τον ΦΠΑ μέσω τραπεζικού λογαριασμού με πάγια εντολή προς την εφορία. Δηλαδή, από τον λογαριασμό του υπόχρεου η εφορία θα «τραβάει» στο τέλος του μήνα το ποσό που έχει αναγράψει στη δήλωση ο υπόχρεος για πληρωμή ΦΠΑ.

2. Από τον Ιούνιο όλες οι πληρωμές φόρων θα γίνονται μέσω τραπεζών.

3. Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τον Ιούνιο του 2013.

4. Το νέο σύστημα ELENXIS θα αρχίσει να λειτουργεί σε μεγάλες εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα του μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013.

5. Το νέο σύστημα Taxis θα λειτουργεί σε όλες τις εφορίες μέχρι τον Οκτώβριο του 2013.
Bookmark and Share