Η Ελλάδα 7η ακριβότερη στο αέριο.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Η Ελλάδα 7η ακριβότερη στο αέριο..

 
Η 7η ακριβότερη χώρα στις τιμές φυσικού αερίου μεταξύ 19 χωρών της Ε.Ε. είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση που θα παρουσιάσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο στο Συμβούλιο Κορυφής της 22 Μαΐου, στην ατζέντα του οποίου κυρίαρχο θέμα είναι τα ενεργειακά της Ε.Ε.



Η έκθεση του προέδρου της Επιτροπής με τίτλο... «Προκλήσεις και πολιτική στον τομέα της ενέργειας» θέτει τις βάσεις για μία εκτεταμένη αναδιάρθρωση του ενεργειακού τομέα στην ΕΕ. με στόχο να ανακτηθεί μέρος της χαμένης ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας, να υπάρξουν απτά αποτελέσματα στη στρατηγική της διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού και να διαμορφώνεται κοινή στάση των κρατών μελών έναντι τρίτων, στα ενεργειακά θέματα.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Επιτροπής στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο, η ενεργειακή αγορά είναι κατακερματισμένη και ως εκ τούτου υφίστανται μεγάλες διαφορές τιμών στο εσωτερικό της Ε.Ε. και αν δεν υπάρξει αξιοποίηση των ωφελειών της ενεργειακής απόδοσης οι καταναλωτές θα πληρώνουν ακριβότερα τα ενεργειακά προϊόντα. Ενδιαφέρον έχουν οι επισημάνσεις της έκθεσης αναφορικά με τις τρομερές αλλαγές που έχει επιφέρει στις τιμές και στις καταναλώσεις η εκμετάλλευση σχιστολιθικού φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.

Σημειώνει σχετικά ότι η μεγάλη κατανάλωση φθηνού και καθαρού αερίου στις ΗΠΑ είχε ως αποτέλεσμα την αποδέσμευση μεγάλων ποσοτήτων άνθρακα από τις ΗΠΑ και την πτώση της τιμής του, οπότε αυξήθηκαν σημαντικά οι εξαγωγές στην Ευρώπη, αλλά και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.


Οι τιμές φυσικού αερίου

Σε ό,τι αφορά τις τιμές φυσικού αερίου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία της έκθεσης, από τα οποία φαίνεται ότι η απόκλιση των τιμών φτάνει και το 50% από χώρα σε χώρα. Αυτό ισχύει στη διαφορά μεταξύ της φθηνότερης και της ακριβότερης χώρας που σύμφωνα με την έκθεση είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Βουλγαρία.
Έναντι 22,9 ευρώ η μεγαβατώρα φυσικού αερίου (περίπου 86 κυβικά μέτρα) που είναι η μέση τιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο, η τιμή στη Βουλγαρία ανέρχεται στα 43,3 ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση, οι χώρες με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τη Ρωσία, όπως οι πρώην ανατολικές χώρες, έχουν και τις υψηλότερες τιμές στην Ε.Ε.

Ειδικότερα, ακριβότερη χώρα μετά τη Βουλγαρία στο φυσικό αέριο είναι
η Λιθουανία με 37,9 ευρώ, ακολουθούν
η Τσεχία με 37 ευρώ,
η Εσθονία με 36,7 ευρώ,
η Λετονία με 35,9 ευρώ,
η Ιταλία με 34,6 ευρώ,
η Ελλάδα με 33,3 ευρώ,
η Ρουμανία με 32,3 ευρώ,
η Ισπανία με 30,1 ευρώ,
η Ουγγαρία με 30 ευρώ,
η Σλοβακία με 29,9 ευρώ,
η Πολωνία με 28,8 ευρώ,
η Γαλλία με 28,9 ευρώ,
η Αυστρία με 26,6 ευρώ,
η Γερμανία με 24,5 ευρώ,
η Ολλανδία και
το Βέλγιο με 24,3 ευρώ,
η Πορτογαλία με 24,9 ευρώ και
ο Ηνωμένο Βασίλειο με 22,9 ευρώ.
Ο (απλός) μέσος όρος των τιμών για τις 17 χώρες που περιλαμβάνει ο πίνακας είναι 29,8 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ωστόσο εάν ο μέσος όρος εξαχθεί με στάθμιση στις καταναλώσεις των κρατών μελών, τότε θα μειωθεί σημαντικά καθώς χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία που έχουν τις χαμηλότερες τιμές είναι και οι μεγαλύτεροι καταναλωτές στην Ε.Ε.


ΑΠΕ

Αξίζει να επισημανθούν και οι αναφορές που κάνει η έκθεση Μπαρόζο στο θέμα των ΑΠΕ. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε επιδοτήσεις, ενώ ορισμένα άκαμπτα συστήματα στήριξης δεν έχουν λάβει υπόψη ότι οι τιμές μειώνονται σημαντικά όταν οι τεχνολογίες ωριμάσουν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την υπεραντιστάθμιση σε καιρούς σοβαρών οικονομικών περιορισμών.

Ταυτόχρονα, αιφνίδιες αλλαγές στους μηχανισμούς στήριξης, σε ορισμένες περιπτώσεις αναδρομικά, δημιουργούν αβεβαιότητα στους επενδυτές. Ως λύση στο πρόβλημα δείχνει να προκρίνει η έκθεση την ανάπτυξη της εμπορίας ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε όλη την Ε.Ε.

Τέλος, ειδική αναφορά γίνεται και στα προβλήματα που έχει αναδείξει η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ, αναφορικά με τη δυνατότητα των δικτύων να απορροφήσουν την ενέργεια των μονάδων ΑΠΕ, και των συμβατικών μονάδων να καλύπτουν με οικονομικό τρόπο τα κενά που αφήνουν οι ΑΠΕ, όταν οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την παραγωγή.

Στα μέτρα που μελετά η Επιτροπή περιλαμβάνονται επενδύσεις στην ενίσχυση των διασυνοριακών υποδομών, μέτρα ανταπόκρισης στη ζήτηση και αποθήκευση.
Bookmark and Share