Ποιός είπε πως ..."τελείωσαν οι φόροι"; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Ποιός είπε πως ..."τελείωσαν οι φόροι";

Μέχρι το τέλος Μαΐου το υπουργείο Οικονομικών υποχρεούται να παρουσιάσει το φορολογικό νομοσχέδιο, με το οποίο θα γίνει άλλη μία προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής με την αναμόρφωση του φορολογικού μηχανισμού και άλλες δομικές αλλαγές, που έχει ζητήσει η τρόικα, ώστε να εξευρεθούν νέοι πόροι για τα κρατικά ταμεία.



Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ένας από τους τρεις...πυλώνες της τρόικας των ελεγκτών, θεωρεί πως δεν υπάρχουν περιθώρια αύξησης της φορολογίας και διαπιστώνει πως «οι πλούσιοι και οι αυτοαπασχολούμενοι απλώς δεν πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους, κάτι που οδηγεί σε υπερβολική εξάρτηση από τις οριζόντιες περικοπές δαπανών και τους υψηλότερους φόρους που επιβάλλονται σε αυτούς που λαμβάνουν ένα μισθό ή μία σύνταξη», όπως αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή του.

Η συγκεκριμένη παράγραφος θα προκαλούσε ανακούφιση στους Ελληνες φορολογούμενους, εάν δεν αποτελούσε απλή επανάληψη παλαιότερων διαπιστώσεων και συστάσεων, του ίδιου φορέα, που όμως δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, από το καλοκαίρι του 2010, λίγους μήνες μετά το μνημόνιο, είχε δηλώσει πως δεν μπορούν να πληρώνουν μόνο μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν αντέχουν άλλους φόρους, και έκτοτε το επανέλαβε αρκετές φορές. Στο διάστημα αυτό, επιβλήθηκαν μέτρα από την κυβέρνηση και την τρόικα, από αυτά που «ξόρκιζε» ο κ. Τόμσεν, ύψους δεκάδων δισ. ευρώ. Κάπου το ΔΝΤ και ο κ. Τόμσεν συμπεριφέρεται ως Ελληνας πολιτικός, που υπόσχεται τα ευχάριστα και πράττει τα δυσάρεστα.

Με βάση την εμπειρία αυτή, οι Ελληνες φορολογούμενοι δεν μπορούν να εφησυχάζουν και να θεωρήσουν πως οι φοροεπιδρομές τελείωσαν. Το νέο νομοσχέδιο δεν θα προβλέπει απλά την «πάταξη της φοροδιαφυγής» με ευχολόγια, αλλά θα περιέχει και συγκεκριμένους στόχους απόδοσης εσόδων. Η τρόικα έχει συνυπολογίσει τα συγκεκριμένα έσοδα στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και εάν δεν εισπραχθούν, από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την πάταξη της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να τα βρει από άλλες πηγές. Και οι «σίγουρες πηγές», όπως αποδεικνύεται, είναι πάντα οι συνεπείς φορολογούμενοι, υποχρεωτικώς ή οικειοθελώς.

Σοβαρή πηγή ανησυχίας συνιστά η αναφορά στην έκθεση του ΔΝΤ, ότι «το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης προσδοκά σε έσοδα ύψους 1,5% του ΑΕΠ (2,8 δισ. ευρώ) από τη φοροδιαφυγή, αλλά ο στόχος παραμένει πολύ φιλόδοξος σε σχέση με την απογοητευτική πρόοδο σε αυτό τον τομέα μέχρι στιγμής». Δεν έχει δηλαδή καμία προσδοκία, για την απόδοση των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής και την αύξηση των ελληνικών φορολογικών εσόδων, μέσω της διαδικασίας αυτής. Αυτό δεν το διαπιστώνει μόνο το ΔΝΤ. Το γνωρίζει και το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, αλλά δεν μπορεί να το παραδεχτεί και το νομοσχέδιο θα έχει «εκπλήξεις».

Π. Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ
Bookmark and Share