Η διαφορά των αποδόσεων των 30ετών και 10ετών ομολόγων γύρισε θετικά στις 3 μονάδες βάσης.
Τα ελληνικά 10ετή ομόλογα σημείωσαν υπεραπόδοση σε σχέση με τα μεγαλύτερης διάρκειας, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν σε επίπεδα που υποδηλώνουν ότι οι...επενδυτές έχουν αρχίσει να αποκλείουν το ενδεχόμενο νέας χρεοκοπίας. Η διαφορά των αποδόσεων των 30ετών και 10ετών ομολόγων γύρισε θετικά στις 3 μονάδες βάσης, με την καμπύλη να αντιστρέφεται για πρώτη φορά εδώ και τρία περίπου χρόνια.
Όταν οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων είναι υψηλότερες από εκείνες των μακροπρόθεσμων σημαίνει ότι οι επενδυτές θεωρούν άμεσο τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Λίγο πριν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τον Μάρτιο του 2012, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ήταν 15 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες των αντίστοιχων 30ετών.
Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο του 2012, λίγο πριν την αναδιάρθρωση του χρέους με την ανταλλαγή παλαιών ομολόγων με νέα (PSI), το spread ανάμεσα στα 10ετή και 30ετή ομόλογα ήταν 100 φορές περίπου μεγαλύτερο σε σχέση με σήμερα.
Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Ελλάδα δεν διαθέτει καμπύλη αποδόσεων για ομόλογα 2ετούς έως 10ετούς διάρκειας που να αντανακλά τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους που βλέπει η αγορά. Ωστόσο, η εξομάλυνση της καμπύλης των αποδόσεων των ομολόγων 3ετούς και 10ετούς διάρκειας αποτελεί καλή ένδειξη του ότι οι αγορές αποκλείουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας, ανέφεραν αναλυτές.
«Η καμπύλη επιστρέφει σε φυσιολογικά επίπεδα», σχολίασαν διαχειριστές κεφαλαίων επικαλούμενος τις περιπτώσεις της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας όπου η καμπύλη εξομαλύνθηκε όταν οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων κυμαίνονταν μεταξύ 6%-7%, ενώ επισήμαναν πως «το γεγονός ότι πολλά hedge funds αγοράζουν ομόλογα σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετές θετικές εξελίξεις και καθόλου βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι».