Κρίνεται το μέλλον της πάλης ως ολυμπιακό άθλημα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Κρίνεται το μέλλον της πάλης ως ολυμπιακό άθλημα

 

Μεθαύριο Τετάρτη 29 Μαΐου,κρίνεται εν πολλοίς το μέλλον της πάλης: 
αν θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος του προγράμματος των Ολυμπιακών Αγώνων, ή θα αποβληθεί, αρχής γενομένης από το 2020. 


 Στην Αγία Πετρούπολη συνεδριάζει η... Εκτελεστική Επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία θα ετοιμάσει την εισήγησή της για την ολομέλεια του Σεπτεμβρίου στο Μπουένος Αϊρες. Το κλίμα, μετά τις φοβερές αντιδράσεις, αυθόρμητες αρχικά και οργανωμένες στη συνέχεια, έχει αντιστραφεί, ενώ ήδη η Παγκόσμια Ομοσπονδία (FILA), με νέο πρόεδρο το Σέρβο Νέναντ Λάλοβιτς, προχώρησε σε μια σειρά μέτρων, αλλά και αλλαγή των κανονισμών στο πρόσφατο συνέδριο της Μόσχας. Στόχος, ο εκσυγχρονισμός του αρχαιοπρεπούς αθλήματος, που συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του Ολυμπισμού, αλλά και η εναρμόνισή του με τις επιταγές της ΔΟΕ, που ζητάει βασικά να γίνει πιο τηλεοπτικό, άρα και πιο εμπορικό.

Οι αλλαγές

Τι αλλάζει άμεσα, από εδώ και μπρος;

1. Αθροιση του σκορ για ολόκληρο τον αγώνα και όχι ανά περίοδο.

2. Η δομή του κάθε αγώνα θα είναι δύο περίοδοι των τριών λεπτών, αντί για τρεις των δύο λεπτών, που ίσχυε μέχρι τώρα.

3. Η μετατόπιση θα βαθμολογείται με δύο πόντους, κάνοντας την τεχνική αυτή ενέργεια πιο πολύτιμη από τον ένα πόντο, που δίνει η εξώθηση από την παλαίστρα και ο βαθμός ποινής στην παθητικότητα.

4. Διαφοροποιείται η τεχνική πτώση. Στην ελευθέρα θα δίνεται όταν δημιουργείται διαφορά δέκα πόντων, ενώ στην ελληνορωμαϊκή επτά.

5. Δεν θα απονέμονται δύο χάλκινα μετάλλια, αλλά θα διεξάγεται μικρός τελικός, με το νικητή να ανεβαίνει στο βάθρο.

6. Θα υπάρχει διαχωρισμός των αθλητών που έχουν πάρει μετάλλια σε προηγούμενα παγκόσμια πρωταθλήματα κατά την κλήρωση, μολονότι δεν έχει αποφασιστεί προς το παρόν αν θα είναι μόνο για τους δύο κορυφαίους ή για την πρώτη τετράδα.

Η νέα κατεύθυνση είναι να επιβραβεύεται η ενεργητικότητα κι απ' την άλλη να τιμωρείται η παθητικότητα, ο αθλητής δηλαδή που δεν παλεύει. Οσον αφορά τις κατηγορίες κιλών, στις γυναίκες αυξάνονται (από 4 θα γίνουν 6) και στους άνδρες μειώνονται από 7 -που ήταν- σε 6, τόσο στην ελευθέρα όσο και στην ελληνορωμαϊκή.

Ο άνεμος των μεταρρυθμίσεων παίρνει σβάρνα και το καταστατικό, που επιβάλλει πλέον ρητά και κατηγορηματικά τη στελέχωση των Επιτροπών της FILA με περισσότερες γυναίκες.
Bookmark and Share