"Η πλάστιγγα γέρνει υπέρ του αγωγού ΤΑΡ" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

"Η πλάστιγγα γέρνει υπέρ του αγωγού ΤΑΡ"

 

"Καθώς το Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται κοντά σε μια απόφαση για το ποιον αγωγό θα επιλέξει για τις μελλοντικές του εξαγωγές, το σχέδιο Nabucco που ήταν για καιρό το «αγαπημένο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να «χάσει» από τον αγωγό ΤΑΡ που περνάει από την Ελλάδα στη Νότια Ιταλία", 
επισημαίνει σήμερα το πρακτορείο Reuters..



Το μεγάλο σχέδιο της Ευρώπης για τη δημιουργία ενός αγωγού αερίου από την Κασπία Θάλασσα που θα καθιστούσε τις ανατολικές χώρες λιγότερο... εξαρτημένες από τη Ρωσία, μπορεί να υπονομευθεί μοιραίως από το ακόμη μεγαλύτερο project της Ρωσίας.

Καθώς το Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται κοντά σε μια απόφαση για το ποιον αγωγό θα επιλέξει για τις μελλοντικές του εξαγωγές, το σχέδιο Nabucco που ήταν για καιρό το «αγαπημένο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να «χάσει» από τον αγωγό ΤΑΡ που περνάει από την Ελλάδα στη Νότια Ιταλία.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, σε μια σύνθετη εξίσωση που βασίζεται στην πολιτική όσο και στα οικονομικά, ο ΤΑΡ είναι σε άνοδο έναντι του αγωγού Nabucco στην Αυστρία, σε σχέση με το ρωσικό South Stream των 39 δισ. δολαρίων.

«Το ερώτημα είναι: είναι ο Nabucco βιώσιμος εάν χτιστεί ο South Stream;», τόνισε ο Andrew Neff, ενεργειακός αναλυτής της HIS.

Η απόφαση μεταξύ του ΤΑΡ και του Nabucco αναμένεται τον Ιούνιο από τους εταίρους στην κοινοπραξία Shah Deniz, της οποίας ηγείται η BP και η κρατική αζέρικη εταιρεία Socar.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχει άμεσο λόγο στην επιλογή, αλλά η πρόσφατη αλλαγή της στην «ουδετερότητα του project» από την αρχική στήριξή της στον Nabucco, θα μπορούσε να κάνει μεγάλη διαφορά. Τώρα λέει ότι θα είναι ευτυχής με οποιονδήποτε αγωγό είτε και με τους δύο.

«Υπάρχει μια δραματική στροφή», δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής εξωτερικών υποθέσεων του ΤΑΡ. Η εκπρόσωπος του Nabucco ωστόσο δήλωσε πως το project διατηρεί ισχυρή πολιτική στήριξη.

Ο Nabucco εκτιμάται ότι κοστίζει λιγότερο από 8 δισ. δολάρια, ενώ ένας Αζέρος ειδικός επισημαίνει ότι ναι μεν ο ΤΑΡ είναι φθηνότερος κατά 500 εκατ. δολάρια, αλλά ο Nabucco δίνει πρόσβαση σε περισσότερες αγορές. «Και οι δύο αγωγοί έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα», δήλωσε η Gulmira Rzayeva, του Center for Strategic Studies.

Η επιλογή του ΤΑΡ, όπως επισημαίνει το Reuters, θα είναι πολιτικά ωφέλιμο για το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με τη Δύση αλλά δεν έχει κανένα συμφέρον για να έλθει σε σύγκρουση με τον πρώην σοβιετικό ηγεμόνα.

Και οι νότιες χώρες της Ευρώπης θα επωφεληθούν επίσης από τον αγωγό. Η Ιταλία, είναι πρόθυμη να διαφοροποιήσει τον ανεφοδιασμό της. Η Ελλάδα, προσπαθώντας να ανακάμψει από την κρίση χρέους, θα καλωσόριζε επιπλέον έσοδα από τον αγωγό, και η Γερμανία θα ήταν χαρούμενη με οτιδήποτε ενισχύει τα οικονομικά της Ελλάδας και μειώνει τις μελλοντικές δαπάνες διάσωσης, τονίζει το Reuters.
Bookmark and Share