Δείκτες ...αισιοδοξίας. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Δείκτες ...αισιοδοξίας.

Δυσάρεστα νέα υπάρχουν, δυστυχώς, πάντοτε. Υπάρχουν όμως και ελπιδοφόρες ειδήσεις, στις οποίες δεν αποδίδουμε τη δέουσα προσοχή.


Δύο παραδείγματα, των δύο προηγουμένων ημερών. Μέχρι πριν από λίγο καιρό, ένας από τους σπουδαιότερους, για τα μεγάλα.. κράτη, δείκτες για τα όσα συμβαίνουν και, κυρίως, όσα αναμένεται να συμβούν στην οικονομία περνούσε απαρατήρητος.
Τώρα, ευτυχώς, τον προσέχουν περισσότεροι, ίσως επειδή μας βαρύνει η αγωνία να δούμε φως στην έξοδο από το τούνελ της κρίσης.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος έχει μια πολύ απλή λογική.
Καταγράφει τη διαφορά μεταξύ όσων, υπολογίζοντας τις εργασίες στον δικό τους επιχειρηματικό τομέα, είναι μάλλον απαισιόδοξοι, έναντι των άλλων που είναι μάλλον αισιόδοξοι.
Κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια την εξέλιξη των πραγμάτων.
Απαντά, όμως, για την κατεύθυνση προς την οποία προχωράει η οικονομία. Αν είναι καλύτερη, τότε λέμε πως «το κλίμα βελτιώνεται».

Και αυτό ακριβώς συμβαίνει, κάθε μήνα που περνάει, μετά και τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση του 2012.
Ο σχετικός δείκτης «Κλίματος», λοιπόν, βρίσκεται πλέον στο 88,1 από το 77,3 τον Ιούνιο 2012.
Για να κατανοήσετε καλύτερα την αξία των ενδείξεων, σημειώστε ότι το υψηλότερο σημείο του συγκεκριμένου δείκτη ήταν 111,9 τον Μάρτιο 2009 και το χαμηλότερο 74,4 τον Μάρτιο 2009.
Και στις δύο περιπτώσεις αποδεικνύεται ότι ο δείκτης παρακολουθεί ικανοποιητικά τις πραγματικές εξελίξεις που θα διαμορφωθούν στην οικονομία.

Είναι επίσης σημαντικό να παρατηρήσουμε ότι ο ελληνικός δείκτης βρέθηκε στην τελευταία μέτρηση πολύ κοντά στον κατά μέσο όρο δείκτη για την Ευρωζώνη, που διαμορφώθηκε στο 90.
Με δυο λόγια, η Ελλάδα έχει μειώσει αισθητά την απόστασή της από την Ευρωζώνη.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η υψηλής σημασίας πώληση του ΟΠΑΠ.
Κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να αντιληφθεί τη στρατηγική σημασία που αποδίδει στην παρεμπόδιση της πώλησης η αντιπολίτευση. Για τυχερά παιχνίδια πρόκειται.
Με τη μεγαλοφυή καθιέρωση της ειδικής φορολογίας στα μεικτά έσοδα της εταιρείας και την αύξηση της φορολογίας των κερδών που κάνουν οι παίκτες, το δημόσιο συμφέρον έχει πλήρως υπηρετηθεί.

Σημαντικό στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ είναι το μήνυμα που έστειλε, πρωτομαγιάτικα, η ελληνική κυβέρνηση.
Από τον Φεβρουάριο 2011, όταν η τρόικα δημοσίως προειδοποίησε ότι χωρίς ένα μεγάλο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν αντιμετωπίζεται το άγος του δημοσίου χρέους, θα έχουν περάσει 28 μήνες μέχρι να ακούσουν οι διεθνείς αγορές ένα τόσο θετικό νέο για τα όσα συμβαίνουν στην όμορφη χώρα μας.
Οταν θα εμπεδωθεί οριστικά και η παραμονή μας στο ευρώ, θα έχουμε δει την έξοδο από την κρίση..
Bookmark and Share