Η μέρα που (δεν) μας χτύπησε η μαγνητική καταιγίδα.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Η μέρα που (δεν) μας χτύπησε η μαγνητική καταιγίδα..

 


Η ψηφιακή ...τερατολογία προειδοποιούσε για διακοπή τηλεφωνικών συνδέσεων, προβλήματα στους καρκινοπαθείς ακόμα και για πρόκληση κατάθλιψης.




Ουφ, τελικά χθες φθηνά τη γλιτώσαμε. Και πάλι η ανθρωπότητα και ειδικά η δοκιμαζόμενη μας χώρα, απέφυγε τα χειρότερα. Αλλά αυτή τη φορά δεν είχαμε να κάνουμε με σεισμούς, πυρκαγιές και άλλα συνηθισμένα. Η απειλή για την... οποία μας προειδοποίησαν πολλές ιστοσελίδες ήταν πιο μυστηριακή: ηλιακή μαγνητική καταιγίδα! Οι συνέπειες πολλαπλές. Από διακοπή των τηλεφωνικών συνδέσεων μέχρι προβλήματα στο σήμα των δορυφόρων και από αρνητικές επιδράσεις στους καρκινοπαθείς μέχρι πρόκληση κατάθλιψης, σε ένα πληθυσμό που είναι ήδη στα όρια...
Η SMS Day (καμία σχέση με τηλεφωνικά μηνύματα, πρόκειται για... Solar Magnetic Storm), δηλαδή η Ημέρα επίθεσης της μαγνητικής καταιγίδας από τον Ηλιο είχε καθοριστεί για χθες!
Σε πάμπολλες ιστοσελίδες και μπλογκ του Διαδικτύου η χθεσινή μέρα ξημέρωνε τουλάχιστον με μια συγκρατημένη αγωνία για τις άγνωστες βουλές των μαγνητικών πεδίων.

Η ψηφιακή τερατολογία διέδιδε πλείστες απειλές, καλούσε τους έχοντες καρδιακά προβλήματα, υπέρταση, υπόταση (δηλαδή τον...μισό πληθυσμό) να αποφύγει τις πολλές μετακινήσεις, προειδοποιούσε για μαζικές ημικρανίες, πονοκεφάλους και αδιαθεσίες, ενώ «ενημέρωνε» ότι οι επιστήμονες της χώρας βρίσκονται σε συναγερμό, τον οποίο χρωμάτιζαν ανάλογα με τις ηλιακές εκρήξεις: από πορτοκαλί σε κόκκινο – πορφυρό. Βεβαίως, ουδέν κακόν, αμιγές καλού: Οσοι επιθυμούσαν ένα δωρεάν φριζάρισμα των μαλλιών, μπορεί να ήλπιζαν σε ένα... διαστημικό κατσάρωμα των τριχών της κεφαλής τους (όσες βεβαίως δεν είχαν πέσει απ’ όσα διάβαζαν).
Οχι, για ηλιακό μασάζ από τα «τρελαμένα» ηλιακά σωματίδια, δεν διαβάσαμε...

Βεβαίως τίποτα απ’ αυτά δεν συνέβηκε.
«Είναι πραγματικά απορίας άξιο, το πώς διαδίδονται τέτοιες τερατολογίες. Ο τρόπος, η ταχύτητα, η έκταση που πήραν στο Διαδίκτυο οι συγκεκριμένες ευφάνταστες και πολλαπλά αστήρικτες προβλέψεις, με συγκεκριμένη αναφορά στη χθεσινή μέρα, προβληματίζει βαθιά. Ηταν σαν ιός παραπληροφόρησης, που διαδιδόταν ταχύτατα από ιστοσελίδα σε ιστοσελίδα, σε έναν αγώνα ταχύτητας για το ποιος θα ανεβάσει πρώτος μια ψευδή είδηση», λέει στην «Κ» ο κ. Ιωάννης Δαγκλής, καθηγητής Διαστημικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οπως εξηγεί ο κ. Δαγκλής, ο «καιρός» στο ηλιακό σύστημα δεν μπορεί να προβλεφθεί ακόμα έγκαιρα με ακρίβεια, παρότι γίνεται σημαντική έρευνα (και από Ελληνες επιστήμονες). Οι ηλιακές μαγνητικές καταιγίδες προκαλούνται από εκρηκτικά φαινόμενα στον Ηλιο, από τα οποία απελευθερώνεται ενέργεια. Οι ηλιακές αυτές εκλάμψεις πραγματοποιούνται όταν ο Ηλιος βρίσκεται στο μέγιστο του ενδεκαετούς κύκλου του. Τους τρέχοντες μήνες ο Ηλιος βρίσκεται όντως στο μέγιστο και έχει πολλά εκρηκτικά επεισόδια, με πιο πρόσφατο στις 22 Μαΐου. «Το εάν μία ηλιακή έκλαμψη θα προκαλέσει προβλήματα στην Γη, αλλά και στους τεχνητούς δορυφόρους που έχουμε εκτοξεύσει και είναι πιο ευάλωτοι, εξαρτάται από το εάν θα φτάσει στον πλανήτη μας, κάτι που δεν είναι σίγουρο, αλλά και από τον προσανατολισμό που έχει η Γη ως προς τα μαγνητικά κύματα. Με κατάλληλο προσανατολισμό το μαγνητικό πεδίο της Γης λειτουργεί ως ασπίδα. Αλλιώς μπορεί να παρατηρηθεί εισβολή των μαγνητικών κυμάτων». Στο παρελθόν έχουν καταγραφεί διακοπές και δυσλειτουργίες σε δίκτυα ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνίας, καθώς και σε δορυφόρους, κυρίως σε περιοχές κοντά στους πόλους. Τίποτα δεν οδηγούσε σε προβλέψεις για «βομβαρδισμένη» 28η Μαΐου.


«Ξεπεράστηκε κάθε όριο»
Πώς εξηγείται λοιπόν το τρελό τρολάρισμα περί μαγνητικής καταιγίδας; Οι ιστορίες καταστροφής πάντα πουλούσαν, ειδικά σε εποχές καταστροφής. Οπως το θρίλερ της Παρασκευής λειτουργούσε ως αποσυμπίεση για «τα σαγόνια» μιας άγριας καθημερινότητας. «Υπάρχει πάντα στα ΜΜΕ μια τάση προς την υπερβολή, που ειδικά σε ειδήσεις σχετικές με την επιστήμη μπορεί να οδηγήσει σε εξωφρενικές καταστάσεις. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που δηλώσεις καθηγητή σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, με καταγωγή από τη Μεσσηνία, παρερμηνεύτηκαν σε τέτοιο βαθμό ώστε να βγαίνουν ειδήσεις για την κατασκευή κοσμοδρομίου της NASA πλησίον της Καλαμάτας! Στην περίπτωση της μαγνητικής καταιγίδας βέβαια ξεπεράστηκε κάθε όριο», σημειώνει ο κ. Δαγκλής.
Πάντως, η χθεσινή μέρα θα μείνει στην Ιστορία ως η μέρα που δεν μας χτύπησε η μαγνητική καταιγίδα.Πηγή Καθημερινή..

Του Γιάννη Ελαφρού
Bookmark and Share