"Συγχωροχάρτι" σε ...δημάρχους. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

"Συγχωροχάρτι" σε ...δημάρχους.

Προτού πάρουν θέση για τις επόμενες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα κόμματα φρόντισαν να «απαλύνουν» τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για διαπιστωμένες παραβάσεις του νόμου περί εκλογικών δαπανών στις προηγούμενες!



Εξασφαλίζουν, επίσης, από τώρα και σε όσους υποψήφιους δήμαρχους και περιφερειάρχες...
παρανομήσουν στο μέλλον το δικό τους «συγχωροχάρτι», ρίχνοντάς τους στα μαλακά.
Πρόκειται για ρύθμιση που έρχεται λίγο καιρό μετά την άλλη περιβόητη τροπολογία, που είχε να κάνει με την απαλλαγή από τυχόν ευθύνες των διοικήσεων των τραπεζών, που έδωσαν δάνεια σε κόμματα, οργανισμούς και νομικά πρόσωπα. Τώρα ξηλώνουν πόντο πόντο το νόμο Ραγκούση για τις εκλογικές δαπάνες.

Οι αλλαγές έγιναν με διακομματική συναίνεση. Η τροπολογία κατατέθηκε από τους βουλευτές της Ν.Δ. Σ. Αναστασιάδη και Μ. Ταμήλο, τη Σοφία Σακοράφα (ΣΥΡΙΖΑ), τον Π. Ρήγα (ΠΑΣΟΚ), τον Δ. Αναγνωστάκη (ΔΗΜΑΡ) και τους Σταυρούλα Ξουλίδου και Γ. Δημαρά (ΑΝΕΛ). Την ευθύνη, όμως, φέρει η κυβέρνηση Σαμαρά, που την έκανε αποδεκτή.

Με αυτή όχι μόνο μειώνονται κατακόρυφα τα πρόστιμα, που πλέον περιορίζονται στο 1/10 του αρχικού ποσού. Παράλληλα, απαλείφεται η ποινή φυλάκισης ενός έτους σε περίπτωση που ο χρηματοδότης υπερέβη το νόμιμο όριο συνεισφοράς.

Αυτό γίνεται σε μια περίοδο που πλέον έχει περάσει στις περιφέρειες η διαχείριση τεράστιων κονδυλίων του ΕΣΠΑ για έργα και αυτά θα διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο στον προεκλογικό ανταγωνισμό. Αποτελεί, άραγε, η χαλάρωση στις ποινές μήνυμα για «μπίζνες»; Υπό αυτή την έννοια, μήπως ο νόμος θα έπρεπε να γίνει ακόμη πιο αυστηρός για να μην μπουν στον πειρασμό του μαύρου χρήματος οι αιρετοί; Εκτός κι αν θεωρούμε ότι τέτοια δεν συμβαίνουν στην Ελλάδα...

Εωλη, πάντως, μοιάζει και η «δικαιολογία» που επικαλέστηκαν οι συντάκτες στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας: θεωρούν ότι ήταν απαραίτητος ο εξορθολογισμός του ύψους των προστίμων. Και έτσι -στα πρόστιμα- ρίχνουν τις τιμές από τα 50.000 ευρώ στο πεντοχίλιαρο για να μην είναι, όπως ισχυρίζονται, εξοντωτικά για τον παράνομο χρηματοδότη! Για τις μειώσεις επικαλούνται, παράλληλα, την οικονομική συγκυρία σε συνδυασμό με τον ισχυρισμό ότι ο νόμος εφαρμόστηκε λίγο προ των εκλογών και οι υποψήφιοι δεν είχαν προλάβει να ενημερωθούν! Ας σημειωθεί ότι ο νόμος είχε ψηφιστεί ένα τρίμηνο πριν από τις κάλπες.

Ποιους, όμως, αφορά η τροπολογία-«συγχωροχάρτι»; Οι ανεξάρτητες επιτροπές έκριναν ότι οι συνδυασμοί, στην συντριπτική τους πλειονότητα, σεβάστηκαν και εφάρμοσαν το νόμο. Και πολλές από τις αποφάσεις ήταν αθωωτικές. Συνεπώς, εάν δεν αφορά μερικές από τις λίγες περιπτώσεις-ρουσφέτια, προλειαίνει το έδαφος για ένα νέο πεδίο δόξης λαμπρό για υποψηφίους!

Για τον Γ. Ραγκούση, είναι «άλλη μια απόδειξη ότι η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά ξαναχτίζει το πελατειακό, παλαιοκομματικό κράτος και πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης που μας χρεοκόπησε». Και αναφέρει παραδείγματα: «Οπως διόρισαν σε νευραλγικά πόστα τους κολλητούς του πρωθυπουργού, όπως επανέφεραν τα "stage" στο Δημόσιο, έτσι και τώρα το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η συγκρότηση ενός πελατειακού πανελλήνιου δικτύου το οποίο θα τους στηρίξει και θα το στηρίξουν».

Του ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ
Bookmark and Share