«Μπλόκο» της τρόικας στη συμμετοχή των Ταμείων στις ΑΜΚ των τραπεζών - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

«Μπλόκο» της τρόικας στη συμμετοχή των Ταμείων στις ΑΜΚ των τραπεζών

 


«Μπλόκο» βάζει η τρόικα στη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων που είναι ΝΠΔΔ να συμμετάσχουν στις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών.

  • "κλικ" στην εικόνα για μεγέθυνση


Το «βέτο» της τρόικας γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στην... Ενωση Ελληνικών Τραπεζών με εμπιστευτικό έγγραφο που απέστειλε στις 2 Μαΐου και το οποίο αποκαλύπτει η εφημερίδα «Ημερησία». «Σας γνωρίζω ότι οι φορείς γενικής κυβέρνησης δεν δύνανται να μετέχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών ιδρυμάτων, κατά το ν. 3846/2010, λόγω ανειλημμένων δεσμεύσεων δημοσιονομικής προσαρμογής, στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας» αναφέρει, στο έγγραφο, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνοντας ότι το ίδιο έχουν επισημάνει, με επιστολή τους από τις 30/4/2013 οι κ. M. Mors, P. Thomsen και K. Masuch». Με το ίδιο έγγραφο προαναγγέλλεται ότι η απόφαση αυτή των εκπροσώπων της Ε.Ε. της ΕΚΤ και του ΔΝΤ «θα εισαχθεί σε δεσμευτικό κείμενο».

Η απόφαση αυτή, όπως σημειώνουν κορυφαία στελέχη τόσο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας όσο και των μεγάλων Ταμείων, «βγάζει» τις διοικήσεις των ασφαλιστικών φορέων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.ά.) από τη δύσκολη θέση στην οποία είχαν βρεθεί καλούμενοι να αποφασίσουν, με δεδομένη την ταμειακή στενότητα ακόμη και για την καταβολή των συντάξεων, αν θα συμμετάσχουν ή όχι στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ που διαθέτουν 33 εκατ. μετοχές και 10 εκατ. μετοχές, αντίστοιχα, της ΕΤΕ δεν είχαν αποφασίσει αν θα μπουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής και ανέμεναν επενδυτικές συμβουλές.

Η κυβερνητική απόφαση δεν περιορίζει, πάντως, Ταμεία που έχουν μορφή ΝΠΙΔ (δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό) να συμμετάσχουν στις αυξήσεις ούτε, φυσικά, και το ΤΣΜΕΔΕ του ΕΤΑΑ που είναι βασικός μέτοχος στην Τρ. Αττικής (μη συστημική τράπεζα) και, ήδη, έχει αποφασίσει να στηρίξει την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας.
Bookmark and Share