Τον «γαλήνιο θάνατο» επέλεξε ο νομπελίστας Κριστιάν ντε Ντιβ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Τον «γαλήνιο θάνατο» επέλεξε ο νομπελίστας Κριστιάν ντε Ντιβ

Ο βραβευμένος με Νομπέλ Ιατρικής βέλγος βιοχημικός Κριστιάν ντε Ντιβ, του οποίου οι ανακαλύψεις πάνω στη δομή και στη λειτουργία των κυττάρων έθεσαν τις βάσεις για την ανάπτυξη της σύγχρονης κυτταρικής βιολογίας, επέλεξε να τερματίσει τη ζωή του γαλήνια, με ευθανασία, στην ηλικία των 95 ετών.



Ο Κριστιάν ντε Ντιβ πήρε την απόφαση να τερματίσει οικειοθελώς τη ζωή του... πριν από περίπου έναν μήνα εξαιτίας της σοβαρής επιδείνωσης της υγείας του. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο σε νοσοκομείο του Βελγίου όπου η ευθανασία είναι νόμιμη από το 2002 ενώ, σύμφωνα με έναν από τους δύο γιατρούς που επέβλεπαν τον διάσημο ερευνητή, ο Ντε Ντιβ «ήθελε να πάρει την απόφαση ενόσω ήταν ακόμη σε θέση να το κάνει και δεν επιθυμούσε να γίνει βάρος».

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών ο Ντε Ντιβ είχε γράψει δεκάδες γράμματα σε γνωστούς και φίλους του και είχε δώσει μια μακρά συνέντευξη (δημοσιεύθηκε μετά τον θάνατό του) στη βελγική εφημερίδα «Le Soir» για να εξηγήσει την απόφασή του: «Εζησα σχεδόν έναν αιώνα μια εξαιρετική ζωή και είχα το προνόμιο να είμαι παρών στις πιο μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ενώ όσον αφορά τον θάνατο ανέφερε: «Ισως είναι υπερβολικό να πω ότι δεν φοβάμαι τον θάνατο, αλλά δεν φοβάμαι αυτό που θα έρθει μετά γιατί δεν πιστεύω. Οταν αφανιστώ θα είναι για πάντα, δεν πρόκειται να απομείνει τίποτα».

Ο Κριστιάν ντε Ντιβ είναι ο δεύτερος διάσημος Βέλγος που επέλεξε να τερματίσει τη ζωή του με ευθανασία από το 2002, χρονιά κατά την οποία το Βέλγιο έγινε μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο όπου ο «γαλήνιος θάνατος» είναι νόμιμος. Πρώτος ήταν ο Ούγκο Κλάους, ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς της χώρας.
Bookmark and Share