Εντός της εβδομάδας αναμένεται –εκτός απροόπτου– να παραλάβουν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές για τη ΔΕΠΑ το τελικό κείμενο της σύμβασης πώλησης (SPA) ανοίγοντας το δρόμο για την οριστικοποίηση της νέας ημερομηνίας κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών.
Όλα δείχνουν πάντως ότι ο διαγωνισμός «κλείνει» στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου μετά από αρκετές αναβολές, καθυστερήσεις αλλά και έντονες διεργασίες.
Το «παζάρι» πάντως κυρίως με την πλευρά της Gazprom αφορά σε μια σειρά από περίπου... 20 αιτήματα για τροποποιήσεις στο κείμενο της σύμβασης πώλησης που ξεκινούν από το γνωστό θέμα της μη κατάπτωσης της εγγύησης (σε περίπτωση που κάποια ευρωπαϊκή αρχή μπλοκάρει τη μεταβίβαση) και φτάνουν σε θέματα όπως η φορολογία ή το μάνατζμεντ των ΕΠΑ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το σύνολο των θεμάτων που έχει θέσει η ρωσική πλευρά ένα μέρος των αιτημάτων θα ικανοποιηθούν πλήρως ενώ για κάποια άλλα το τοπίο ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο. Θυμίζουμε ότι η Gazprom έχει ζητήσει μεταξύ άλλων:
- να μειωθεί σημαντικά το ποσό της εγγύησης και αυτή να μην καταπίπτει σε περίπτωση μη υλοποίησης της συναλλαγής με υπαιτιότητα του αγοραστή
- ο αγοραστής να μπορεί να πουλήσει την εταιρεία στο Δημόσιο σε περίπτωση αλλαγής του φορολογικού καθεστώτος
- να υπάρχει ρήτρα αλλαγής νομίσματος
- να έχει «λόγο» η ΔΕΠΑ στο μάνατζμεντ των ΕΠΑ που σήμερα ανήκει στο μέτοχο μειοψηφίας
- να υπάρξει εγγύηση από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου για τα χρέη των πελατών της ΔΕΠΑ από την ηλεκτροπαραγωγή αλλά και τη βιομηχανία καθώς επίσης και να υπάρξει εγγύηση για την ομαλοποίηση της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού και των πληρωμών του ΛΑΓΗΕ.
Σε κάθε περίπτωση, στόχος τόσο του ΤΑΙΠΕΔ όσο και της κυβέρνησης παραμένει να διαμορφωθεί το καλύτερο δυνατό περιβάλλον γύρω από την αποκρατικοποίηση, καθώς σε καμία περίπτωση δεν θέλει η ελληνική πλευρά να σηκώσει το βάρος μιας πιθανής αποτυχίας του εγχειρήματος.
Του Χάρη Φλουδόπουλου