Στο Αφγανιστάν η Μέρκελ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Στο Αφγανιστάν η Μέρκελ

 

Ο θάνατος του πρώτου Γερμανού στρατιώτη  από την ομάδα των επιλέκτων KSK σε μάχη με τους Ταλιμπάν, υπήρξε η αφορμή για την ξαφνική επίσκεψη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στο Αφγανιστάν.



Είναι η 5η επίσκεψη από το 2007 και γίνεται σε περίοδο κρίσιμη για...το μέλλον της χώρας αυτής. Η καγκελάριος ζήτησε επιτάχυνση των πολιτικών μεταρρυθμίσεων και της οικονομικής ανοικοδόμησης.

Η Μέρκελ αφίχθη αιφνιδιαστικά στο Αφγανιστάν μία εβδομάδα μετά τον θάνατο ενός Γερμανού στρατιώτη από την ομάδα επιλέκτων KSK. Συνοδευόμενη από τον υπουργό Άμυνας Λόταρ ντε Μεζιέρ, προσγειώθηκε νωρίς το πρωί στο Μαζάρ ι Σαρίφ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, και από εκεί με ελικόπτερο στην επαρχία Κουντούζ, στο γερμανικό στρατόπεδο. Το ταξίδι της καγκελαρίου έμεινε, μέχρι και πριν από την άφιξή της, μυστικό για λόγους ασφαλείας.

«Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις»

Στο Κουντούζ η Άνγκελα Μέρκελ συμμετείχε σε τελετή μνήμης για τον θάνατο του στρατιώτη, που έχασε τη ζωή του το περασμένο Σάββατο από πυρά των Ταλιμπάν, σε κοινή επιχείρηση με αφγανικές δυνάμεις.

Είναι η πρώτη φορά που σκοτώνεται στρατιώτης από τη συγκεκριμένη γερμανική μονάδα επιλέκτων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας στους Γερμανούς στρατιώτες είπε ότι η κυβέρνησή της θα παρακολουθεί την πορεία των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα αυτή, κυρίως την προετοιμασία των προεδρικών εκλογών το 2014 και την ανοικοδόμηση της οικονομίας. «Όλα αυτά κινούνται με δυσκολία και πολύ πιο αργά από όσο θα επιθυμούσαμε, αλλά είναι απαραίτητο να μη μείνουμε μόνο στο στρατιωτικό κομμάτι της αποστολής μας, αλλά να έχουμε επιτυχία γενικότερα» τόνισε.

Επίσης, υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησής της να παραμείνει η Γερμανία παρούσα σε στρατιωτικό επίπεδο και μετά την ολοκλήρωση της νατοϊκής στρατιωτικής αποστολής. «Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν δείξει σε αυτήν την περιοχή πόσο καλά μπορεί να λειτουργεί η διεθνής συνεργασία» επεσήμανε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διεθνής νατοϊκή αποστολή στο Β. Αφγανιστάν βρίσκεται υπό γερμανική διοίκηση.

Θα παραμείνει στη χώρα

Η Μέρκελ, για πρώτη φορά, πέταξε απευθείας με το κυβερνητικό αεροσκάφος από το Βερολίνο στο Μαζάρ ι Σαρίφ. Στις προηγούμενες επισκέψεις χρειάστηκε να κάνει ενδιάμεση στάση στη γερμανική βάση Τέρμες στο Ουζμπεκιστάν και να πετάξει κατόπιν με αεροσκάφος εξοπλισμένο με αντιπυραυλικό σύστημα στην πόλη Κουντούζ. Μετά τον θάνατο του Γερμανού στρατιώτη η κυβέρνηση στο Βερολίνο ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τη στρατηγική της στο Αφγανιστάν και ότι μετά την αποχώρηση της νατοϊκής δύναμης, το 2015, θα διατηρήσει 800 στρατιώτες εκεί.

Η Γερμανία είναι η πρώτη από εκείνες τις χώρες - πλην των ΗΠΑ - που συμμετέχουν στη νατοϊκή δύναμη ISAF που κάνει συγκεκριμένη πρόταση για μια πιο μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη χώρα. Η Γερμανία διατηρεί συνολικά 4.300 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, ενώ 53 έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα. Μόλις την Τετάρτη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να διατηρήσουν εννέα στρατιωτικές βάσεις στο Αφγανιστάν, μετά την αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων από αυτήν τη χώρα.

Πηγή: Deutsche Welle
Bookmark and Share