
«Κρίνοντας από τις... αγορές και τα αγγλόφωνα μίντια αυτή την εβδομάδα, η κατεστραμμένη οικονομία της Ελλάδας, επιτέλους αλλάζει σελίδα. Αμφιβάλλω» γράφει στο Bloomberg, η οικονομολόγος Μέγκαν Γκριν.
Παρά την ευφορία που έχει δημιουργηθεί μετά τη χαμηλή απόδοση των 10ετών ομολόγων και τις προσδοκίες για επικείμενη επάνοδο των επενδυτών, η ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,3% το πρώτο τρίμηνο του 2013, σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Πρόκειται για το 19ο συνεχές τρίμηνο ύφεσης, σημειώνει η αρθρογράφος.
Κάποια στιγμή θα υπάρξει ανάπτυξη, είναι όμως αυτό (που συμβαίνει τώρα); Υπήρξαν θετικά σημάδια, σίγουρα(η εκταμίευση της δόσης, η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch, επενδυτική δραστηριότητα)…Όλα αυτά όμως δύσκολα αντισταθμίζονται με τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας που είναι μικρότερη από ότι το 2005, έχοντας συρρικνωθεί κατά 28% από τα μέσα του 2008. Επιπλέον η Κομισιόν προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση της τάξης του 4,2% το 2013…γράφει η Γκριν.
Οι επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα, μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, οι τράπεζες έχουν πολύ δρόμο ακόμη μέχρι να είναι ξανά υγιείς και να αρχίζουν να δανείζουν εκ νέου και η γραφειοκρατία, το αχανές νομικό σύστημα, οι αργοί ρυθμοί και η διαφθορά στην δικαιοσύνη, εξακολουθούν να συνιστούν αποτρεπτικό παράγοντα για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Σε όλα αυτά προστίθεται η μεγάλη πίεση που έχει ασκηθεί στην κοινωνία, σημειώνεται στο άρθρο.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σήμερα έρχονται ελπιδοφόρα σημάδια από την Ελλάδα, ενώ πριν από έξι μήνες δεν υπήρχε κανένα. Η Ελλάδα μπορεί να προσποιηθεί, κεφαλαιοποιώντας αυτές τις θετικές μικροειδησούλες για να εμπνεύσει εμπιστοσύνη σε επενδυτές και νοικοκυριά, μέχρι να εδραιωθεί η πραγματική ανάκαμψη. Τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία ωστόσο υπονομεύουν τους θιασώτες της σιγουριάς, υποδεικνύοντας ότι η πρόσφατη ευφορία είναι λίγο υπερβολική» καταλήγει η Γκριν.