"Optimism returns as Greece sees light at the end of tunnel" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

"Optimism returns as Greece sees light at the end of tunnel"

 

Άρθρο των σημερινών Financial Times με τίτλο “Optimism returns as Greece sees light at the end of tunnel” ("η αισιοδοξία επιστρέφει καθώς η Ελλάδα βλέπει φως στο τέλος του τούνελ"), κάνει λόγο για αισιοδοξία και θετικά σημάδια αλλαγής σε όλους τους τομείς.




Επικαλείται μαρτυρίες... επιχειρηματιών μικρομεσάιων επιχειρήσεων οι οποίοι μιλούν για αισιοδοξία μολονότι η κρίση δεν έχει παρέλθει και υπάρχει έντονη έλλειψη ρευστότητας. Γίνεται αναφορά στην αυτοπεποίθηση που επιστρέφει στους Έλληνες του ιδιωτικού τομέα. Οι κατασκευαστικές εταιρείες επιστρέφουν στην αγορά μετά από παύση τεσσάρων ετών. Ο τουρισμός ενισχύεται ενώ γίνεται αναφορά στις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις του ΟΠΑΠ,της ΔΕΠΑ κ.α. Θετικοί είναι και οι αριθμοί από τα επίσημα οικονομικά στοιχεία καθώς γίνεται λόγος για ήπια ανάπτυξη κατά το επόμενο έτος παρά το γεγονός ότι η οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται. Γίνεται αναφορά στην αναβάθμιση από τη Fitch αλλά και στις πρόσφατες επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων μεγάλων ελληνικών εταιρειών.

Ολόκληρο το δημοσίευμα:

“Η αισιοδοξία επιστρέφει καθώς η Ελλάδα βλέπει φως στο τέλος του τούνελ”

Το ράλι της περασμένης εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τα στοιχήματα των hedge funds για την ελληνική ανάκαμψη, δεν σήμαινε πολλά πράγματα για τον Φώτη Σούσαλη, διευθυντή εξαγωγών σε ελαιοπαραγωγό στην Κρήτη. Ο κ. Σούσαλης αγωνίζεται να βρει μετρητά για να προωθήσει το βραβευμένο ελαιόλαδο της εταιρείας του σε ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Βραζιλία και η Κίνα, αν και το πρώτο τρίμηνο οι πωλήσεις του αυξήθηκαν κατά 30 τοις εκατό.

Η Terra Creta, η οποία εξάγει σήμερα το 95 τοις εκατό της παραγωγής της, έστρεψε την προσοχή της σε νέες αγορές όταν οι εγχώριες πωλήσεις βυθίστηκαν στην χειρότερη ύφεση της Ελλάδας. Ωστόσο, η εταιρεία παραμένει χωρίς μεγάλη ρευστότητα, σύμφωνα με τον κ. Σούσαλη. Ο τραπεζικός δανεισμός στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι ακόμα σε αναμονή, ενώ η κυβέρνηση καθυστερεί την καταβολή δισεκατομμυρίων ευρώ στις επιστροφές φόρου προστιθέμενης αξίας που οφείλει στους εξαγωγείς, είπε. «Υπάρχει μια πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία στην ατμόσφαιρα. . . αλλά δεν ξεπεράσαμε ακόμα την κρίση. Είναι ακόμα μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης για επιχειρήσεις σαν τη δική μας».

Παρά τη νηφάλια εκτίμηση του κ. Σούσαλη, πολλοί Έλληνες στον ιδιωτικό τομέα εκφράζουν συγκρατημένη αυτοπεποίθηση. Ο Δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Αθήνα έφτασε σε υψηλό 3 ½ χρόνων τον περασμένο μήνα. Οι κατασκευαστικές εταιρείες ετοιμάζονται να συνεχίσουν τις εργασίες σχετικά με χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα υποδομής που είχαν μείνει στάσιμα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Αυτό το καλοκαίρι αναμένεται να σημειωθεί ρεκόρ εισροής τουριστών και, ίσως, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις μετά από τη συμφωνία αυτό το μήνα για την πώληση του ΟΠΑΠ, το μονοπώλιο τυχερών παιχνιδιών του κράτους, σε μια ομάδα Ελλήνων και Ανατολικοευρωπαίων επενδυτών. Οι δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ, το μονοπώλιο του φυσικού αερίου του κράτους, και τη ΔΕΣΦΑ, το δίκτυο διανομής και θυγατρική της, είναι την επόμενη εβδομάδα. Η ρωσική Gazprom είναι το φαβορί, αλλά προσφορές για τον διανομέα αναμένονται επίσης από τη Sintez, μια ιδιωτική ρωσική εταιρεία ενέργειας, και τη Socar, την κρατική εταιρεία εκμετάλλευσης φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν. «Η εμπιστοσύνη επιστρέφει κι έτσι είναι πιο πιθανό να επιτευχθούν συμφωνίες», δήλωσε ο Γιώργος Αθανασάκης της Παντελάκης Χρηματιστηριακή στην Αθήνα.

Η νέα διάθεση ενισχύεται από τα θετικά μηνύματα στις επίσημες οικονομικές στατιστικές. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για μέτρια ανάπτυξη του 0,6 τοις εκατό το επόμενο έτος, μετά από μια εξαετή ύφεση κατά την οποία η εθνική παραγωγή συρρικνώθηκε σχεδόν κατά το ένα τρίτο και ώθησε το ποσοστό ανεργίας στο επίπεδο ρεκόρ του 27 τοις εκατό.

Παρότι η οικονομία ακόμη συρρικνώνεται, ο ετήσιος ρυθμός της συρρίκνωσης μειώθηκε από 5,7 τοις εκατό σε 5,3 τοις εκατό κατά το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, την ανεξάρτητη στατιστική υπηρεσία, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις για ετήσια μείωση κατά 4,2%. Η Αθήνα θα μπορούσε φέτος να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους διεθνείς δανειστές, για πρώτη φορά από το πρώτο πακέτο διάσωσης το 2010, και να επιτύχει την επίτευξη πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος – πριν από την αποπληρωμή του χρέους – περίπου 0,5 τοις εκατό της εθνικής παραγωγής. Οι ενισχυτικές εκταμιεύσεις επέστρεψαν και πάλι, με την Ελλάδα να λαμβάνει € 3,3 δις τον Ιούνιο και € 4,2 δις επιπλέον αυτό το μήνα. Οι πληρωμές προς τους προμηθευτές της κυβέρνησης και οι επιστροφές ΦΠΑ σε εξαγωγείς θα έχουν προτεραιότητα, σύμφωνα με αξιωματούχους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Η αναβάθμιση του ελληνικού χρέους από τη Fitch κατά μία βαθμίδα στο Β-μείον την περασμένη εβδομάδα άφησε και πάλι την χώρα σε μια περιοχή κακής αξιολόγησης. Ωστόσο, η κίνηση προκάλεσε την βιασύνη των hedge funds να αγοράσουν ελληνικές τραπεζικές μετοχές πριν από μια ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγαλύτερων δανειστών που χρηματοδοτείται κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στέλνοντας το δείκτη των Αθηνών στα ύψη, σε υψηλά δύο ετών. «Τα hedge funds έβγαλαν λεφτά πέρυσι αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα. . . Τώρα βλέπουν μια άλλη ευκαιρία σε εντάλματα που συνδέονται με νέες μετοχές τραπεζών», δήλωσε ένας τραπεζίτης από την Αθήνα. Ωστόσο, προειδοποίησε: «Αυτό το ράλι θα μπορούσε να ακολουθηθεί από μια απότομη διόρθωση. Οι τράπεζες θα χρειαστούν χρόνο για να αναδιαρθρώσουν τους ισολογισμούς τους και να ξαναρχίσουν τον δανεισμό».

Οι μεγάλες ελληνικές εταιρείες με διεθνείς δραστηριότητες πέρασαν την κρίση ρευστότητας με την έκδοση υψηλής απόδοσης εταιρικών ομολόγων που απευθύνονται σε ξένους επενδυτές που αναζητούν μεγάλες αποδόσεις. Τα τσιμέντα Τιτάν, που μείωσαν την παραγωγή στην Ελλάδα μετά την κατάρρευση στην κατασκευή κατοικιών, διατηρώντας παράλληλα τις δραστηριότητές τους στις ΗΠΑ και την νοτιοανατολική Ευρώπη, ήταν από τους πρώτους που εξέδωσαν ομόλογα τον περασμένο Ιανουάριο, συγκεντρώνοντας € 200 εκ. μέσω ενός τετραετούς ομολογιακού δανείου στην αγορά για διεθνείς επενδυτές. Η κίνηση αυτή έλυσε το πρόβλημα μετρητών της εταιρείας, αλλά μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου, διευθύντρια στρατηγικού σχεδιασμού του Τιτάνα. «Δεν έχουμε πλέον πρόβλημα ρευστότητας, αλλά με το να είμαστε σε μια βιομηχανία εντάσεως κεφαλαίου, ανησυχούμε για το αν θα καταφέρουμε να πάρουμε τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση σε ανταγωνιστικές τιμές», είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να είμαστε ανοδικοί όσον αφορά την Ελλάδα. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην δημιουργούμε υπερβολικές προσδοκίες. Τα πράγματα πηγαίνουν καλά, αλλά δεν βγήκαμε ακόμα έξω από το δάσος », είπε.
Η Αθήνα έχει ολοκληρώσει περίπου τα δύο τρίτα του προγράμματος δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων των € 13,5 δις, αλλά αντιμετωπίζει μια απαιτητική τελική ευθεία για να πετύχει την επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη και ουσιαστικό πρωτογενές πλεονάσματα, είπε ο κ. Στουρνάρας. «Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη [από ό, τι όταν η σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού ανέλαβε τα καθήκοντά της πριν από ένα χρόνο], αλλά υπάρχουν ακόμα πολλοί κίνδυνοι».
Bookmark and Share