Την Παρασκευή η δόση των 3,3 δισ. ευρώ.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Την Παρασκευή η δόση των 3,3 δισ. ευρώ..


Την ερχόμενη Παρασκευή 21 του μήνα αναμένουν στο υπουργείο Οικονομικών την αποδέσμευση της δόσης του Ιουνίου, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, από τον μηχανισμό στήριξης, ενώ αύριο το ελληνικό Δημόσιο εν μέσω τεταμένου και ρευστού πολιτικού κλίματος βγαίνει στις αγορές για να αντλήσει 1,6 δισ. ευρώ με την έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων προκειμένου να καλύψει ταμειακές ανάγκες του.


Για την εκταμίευση της δόσης των...  3,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, το Euro Working Group (EWG) άναψε το "πράσινο φως" την περασμένη Πέμπτη και σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών σε αυτό ουσιαστικό ρόλο έπαιξε η απόφαση της κυβέρνησης να βάλει "λουκέτο" στην ΕΡΤ, επιδεικνύοντας πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, τα κεφάλαια από τον μηχανισμό στήριξης δεν εισέρευσαν αμέσως στον ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, γιατί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης θα πρέπει να επικυρωθεί από την αρμόδια επιτροπή του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, αυτό δεν κατέστη δυνατόν να γίνει την περασμένη Παρασκευή λόγω αργίας στη Γερμανία και η απόφαση αναμένεται την ερχόμενη Πέμπτη και η αποδέσμευση του ποσού των 3,3 δισ. ευρώ την Παρασκευή. "Είναι τεχνικής φύσεως το πρόβλημα που προέκυψε", κατέληξε.

Εξάλλου, αύριο Τρίτη θα διενεργηθεί από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας τριών μηνών και ύψους 1 δισ. ευρώ. Με την αποδοχή και μη ανταγωνιστικών προσφορών, το συνολικό ποσό που αναμένεται να αντλήσει το Δημόσιο θα φθάσει στο 1,6 δισ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα το κόστος δανεισμού του Δημοσίου από την εγχώρια αγορά βρίσκεται σε καθοδική πορεία, καθώς "έχει φύγει από το κάδρο" των διεθνών αγορών το Grexit και εμφανίζονται σημάδια σταθεροποίησης στην οικονομία και στο δημοσιονομικό πεδίο.

Bookmark and Share