Κοινοτικοί πόροι 35 δισ. στην Ελλάδα ...με τη προϋπόθεση να επιτυγχάνονται οι στόχοι του Μνημονίου - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Κοινοτικοί πόροι 35 δισ. στην Ελλάδα ...με τη προϋπόθεση να επιτυγχάνονται οι στόχοι του Μνημονίου

Στα 35 δισ. πρόκειται να ανέλθουν τα κονδύλια που θα λάβει από τα ευρωπαϊκά ταμεία η Ελλάδα την περίοδο 2014-2020 μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωβουλή για το νέο Πολυετή Προϋπολογισμό της Ένωσης.


Η Ελλάδα προσδοκά... περίπου 17 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ και από το ειδικό ταμείο για την καταπολέμηση της ανεργίας ενώ στα 18 δισ. ανέρχονται οι άμεσες ενισχύσεις και λοιπές επιδοτήσεις προς τους αγρότες.
Η συμφωνία αυξάνει την ευελιξία στη μεταφορά πόρων από έτος σε έτος, γεγονός που ενδεχομένως να αποδειχτεί ευεργετικό για τη χώρας μας η οποία παραδοσιακά δυσκολεύεται στην απορρόφηση κονδυλίων.
Ωστόσο, αν η Ελλάδα δεν πετυχαίνει τους στόχους του Μνημονίου, τότε θα της διακρατούνται κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Σχετικά με τις αγροτικές επιδοτήσεις διαψεύδονται οι φόβοι ότι θα καταργηθούν μετά το 2013. Η μείωση των διαθέσιμων πόρων για τη χώρα μας ήταν περιορισμένη ενώ το μερίδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό παραμένει μεγάλο (περίπου το 38% ή 373 δισ.ευρώ).
Οι άμεσες επιδοτήσεις για την ελληνική γεωργία διαμορφώνονται περίπου στα 2 δισ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα επτά χρόνια.
Bookmark and Share